33 C
Paşcani
marți, iulie 5, 2022
Array

Despre mizele scandalului ,, Licitatia inchipuita de Razvan Grecu”

La inceptul acestui an, reprezentantii presei din Pascani au avut o intalnire cu primarul Dumitru Pantazi. Doua probleme au fost discutate: schimbarea purtatorului de cuvant si despre cum ar urma sa fie contractate serviciile de publicitate din bugetul local. La primul subiect edilul pascanean a spus ca urmeaza sa numeasca un nou comunicator in relatia cu presa , o solutie de avarie fiind viceprimarul Vasile Axinte.

In legatura cu serviciile de publicitate s-a stabilit ca institutiile de presa sa transmita cate o oferta de pret urmand ca la suma care urmeaza sa fie alocata la acest capitol sa aiba acces toate ziarele si televiziunile din Pascani, nu asa cum s-a intamplat pe timpul mandatului fostului primar, Grigore Craciunescu, atunci cand Actualitatea TV a incasat miliarde de lei in mod preferential, fara licitatie.
Discutiile pe acesta tema au inceput inca de la sfarsitul anului trecut la initiativa TV BIT, imediat dupa ce operatorul RDS a impus televiziunilor o taxa usturatoare pentru difuzarea programelor. Atunci noi am anuntat ca nu mai difuzam gratuit sedintele Cosniliului Local, asa cum s-a intamplat pana acum, ci contra cost . Tot atunci am cerut ca Primaria sa incheie contracte nu numai cu TV BIT ci si cu celelate ziare si televiziuni locale, iar primarul a fost de acord. Trebuie sa recunosc ca, dincolo de demersul comercial a fost vorba si de o mana de ajutor intinsa de primar celor doua televiziuni, desi toti participantii la discutie au cazut de acord ca banii nu vor cumpara tacerea sau bunavointa presei. Si asta s-a vazut  pana acum din articolele critice, nu laudative publicate de ambele televiziuni.
Drept urmare atat BIT TV cat si ATV au incasat in lunile noiembrie si decembrie 2012 precum si in ianuarie 2013 cate 600 de euro fara TVA pentru difuzarea sedintelor Consiliului Local Pascani, iar site-urile de stiri ziaruldepascani.ro, pascanenul.ro si infopress.ro mai putin.
Din februarie a.c. Primaria a refuzat sa mai plateasca pe motiv ca nu are buget – de aici si cererea de oferta inaintata ziaristilor. Intamplator sau nu, de atunci si pana in prezent, s-au intetit articolele defaimatoare la adresa admsintratorului public si a primarului Pantazi, cei care au painea si cutitul in mana, semnate chiar de Razvan Grecu.
Am facut acest scurt istoric pentru a se intelege exact premisele scandalului declansat de  fostul salariat al Primariei, patronul televiziunii ATV. El a publicat un articol reclamand ca la Primaria Pascani ar fi fost anulata o licitatie, pentru publicitate, desi el ar fi avut cea mai buna oferta, pe motiv ca  l-ar fi criticat pe primar.
In realitate ,,licitatia” nu a fost inceputa si nici anulata s-au oprita asa dupa cum recunosc chiar cei  de la serviciul de achizitii. Nici macar nu a fost facuta publica suma care ar fi urmat sa fie licitata, pentru simplu motiv ca ea nu a fost inca aprobata. Asadar se impune intrebarea de ce s-a grabit sluga  fostului primar, Grigore Craciunescu, sa spuna in spatiul public ca in Primaria Pascani este coruptie cu banii pentru publicitate?
In primul rand pentru ca acest individ nu are scrupule, nu are limite  sau bun simt atunci cand este vorba despre bani, mai ales bani  publici. El doreste sa ia tot, asa cum a facut pana acum, iar celelalte ziare si televiziuni sa munceasca pe gratis.
Razvan Grecu omite cu buna stiinta sa spuna ca la o licitatie, publica sau selectie de oferte , participantii trebuie sa depuna nu numai  o oferta de pret ci si o serie de acte si situatii financiare si sunt stabilite niste termene ( de depunere, de deshidere si analiza a  ofertelor, si pentru contestatii) . Ori in aceasta situatie nimeni nu a depus nici un document pentru ca nu a fost inceputa procedura  de licitatie. Nici macar nu a fost stabilit un pret de pornire.
Mai mult patronul ATV compara doua oferte de pret folosind argumente mincinoase sau cel putin  incorecte. Cea de la Actualitatea TV  fabricata special pentru asa zisa licitatie, ( cu multe inexactitati si fara TVA) , la o zi dupa oferta concurenta, si cea de la TV BIT cea din urma fiind o oferta generala folosita in relatiile comerciale, nu una care sa reprezinte cerintele exacte ale Primariei pentru ca ele nu au fost inca exprimate.
Tot el   sustine ca ATV ar trebui sa fie castigatorul licitatiei deoarece a oferit cel mai scazut pentru publicitatea tv, acolo unde TV BIT este cu mult mai urmarit decat Actualitatea TV. Nu exista masuratori oficiale de audienta dar asa stau lucrurile , pe baza celor spuse de telespectatori. Ori in acesta situatie pretul cel mai scazut nu este un argument suficient, deaorece interesul principal al Primariei ar trebui sa fie ca informatia sa ajunga la cat mai multi telespectatori, nu la cat mai putini cu coasturi cat mai mici.
In schimb la sectiunea presa online, acolo unde lucrurile sunt mult mai fluide,  Razvan Grecu aduce ca argument traficul inregistrat pe site aprecind in mod incorect ca ziarul sau ar fi cel mai citit din Pascani, fara sa cunoasca datele de trafic ale site-urilor concurente .  Pe acesta tema voi reveni alta data pentru ca sunt multe de spus despre metodele folosite pentru manipularea cifrelor de trafic. Acesta este si motivul pentru care ziarulorizont.info nu le mai afiseaza la vedere ci raman ca un instrument de  uz intern, chiar daca sunt mai mari decat cele ale ziarelor concurente.
In al doilea rand patronul de la ATV a vazut negru in fata ochilor cand a aflat de la oamnii lui Craciunescu lasati mostenire in Primarie, ca TV BIT a emis o factura de 1500 de lei contravaloarea publicarii proiectului de buget, iar ei nu. Nu stiu care au fost motivele pentru care administratia locala nu a apelat si la serviciile ATV, asa cum a facut si la celelalte institutii de presa din Pascani, dar oricare ar fi ele, cred ca Primaria  Pascani a gresit. Trebuie, insa, sa ne aducem aminte de perioada 2008 -2012 atunci cand  newspascani.com si Actualitatea TV  au incasat miliarde de lei din banii publici pentru ai face imagine pozitiva fostului primar . Atunci nu era vorba de coruptie?
Al treilea motiv este ca Razvan Grecu are o problema personala , nu una de principiu  cu administratorul public Gica Zanet dar si cu primarul Dumitru Pantazi , iar marturie stau zecile de articole tendentioase, unele neadevarate la adresa celor doi. Cu primul dintre ei povestea este mai veche, de pe timpul administratiei Craciunescu atunci cand patronul de la ATV a incercat sa il dea la o parte pentru a vinde el, nu societatea SiCME, produse de papetarie la Primarie si institutiile publice.

De atunci si pana acum Zanet este un  fel de ,,infractor de serviciu” al Primariei pentru ca tace si nu reactioneaza, din prea mult bun simt. Mai mult administratorul public este permanent tocat, la comanda, pentru ca a devenit incomod pentru cativa dintre  functionarii din Primarie. Asta deoarece Zanet este greu de pacalit, stie sa citeasca un buget, sa gaseasca banii ascunsi sau cheltuiti aiurea de altii si  este singurul om de acolo care ii asigura spatele primarului. Ceilalti mimeaza ca fac parte din echipa edilului sef iar unii chiar ii pun bete in roate, fara sa se mai ascunda.  Miza este cu atat mai mare cu cat in aceste saptamani se strang probele in dosarele de la DNA impotriva fostului primar, Grigore Craciunescu iar actuala conducere inca nu are acces pe deplin la toate documentele ascunse cu grija de unii functionari culpabili, care incearca acum sa scape basma curata.
Revenind la razboaiele personale ale patronului de la ATV, cel cu primarul Pantazi are o motivatie mult mai pragmatica, chiar de el marturisita : banii.
Ultimul motiv este invidia profesionala, ura patoloogica fata de tot ceea ce inseamna TV BIT,  preocuparea bolnava de a crapa capra vecinului. Daca TV BIT obtine o informatie de la cineva, imediat acesta  este suspectat de colaborationism si impartialitate, criticat si obligat sa ii anunte si pe cei care nu au fost pe faza, de dragul transparentei.
La fel se intampa si cu unii afacestiti care sunt luati la rost, de ce fac publicitate doar  la TV BIT , nu si la ATV.
Inchei prin a spune ca si acest scandal a izbucnit datorita incoerentei si lipsei de fermitate a  celor care conduc Primaria Pascani. Toate asa zisele dezvaluiri facute de Razvan Grecu si echipa sa din ultimele luni sunt de fapt niste speculatii exagerate din cauza  lipsei unei  reactii rapide si calificate. Nu pot sa inteleg de ce nici pana acum nu au fost stabilite niste reguli clare privind comunicarea cu mass media locala.
Poate pentru ca cineva nu are interes ca presa din Pascani sa fie independenta, credibila si puternica ci urmareste ca ziaristii sa se sfasie, ca hienele,  intre ei,  pentru a supravietui.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow