13 C
Paşcani
luni, martie 20, 2023
Array

Desfiinţaţi biroul de stat degeaba! Pascaniul nu are nici un proiect pentru viitor

Biroul de stat degeaba, funcţionează de ani de zile chiar la Primăria Paşcani. Acolo lucrează trei funcţionari publici fără să facă ceva în folosul comunităţii, deşi sunt plătiţi din banii contribuabililor. Singura lor realizare este se gândesc la viitor, dar până acum nu au reuşit să aştearnă nimic pe hârtie.

Lăsând glumă la o parte, deşi lucrurile chiar aşa stau în realitate, este vorba despre Compartimentul de Programe Europene şi Atragerea de Fonduri Structurale în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea trei specialişti în domeniu: Magda Andrei, Mirela Pavel şi Gabriela Dumitriu.

Cei trei functionari nu au reuşit să scrie până acum nici un proiect de finanţare pentru atragerea de investiţii din fonduri europene. Mai rău este că nici documetele tehnice premergătoare nu au fost pregătite pentru accesarea fondurilor europene. Motivul este nu au fost publicate încă ghidurile de finanţare şi că Uniunea Europeană ar putea modifica condiţiile.

Aşa s-a ajuns ca în momentul de faţă Primăria Paşcani să nu aibă nici un proiect pentru a fi depus la Ministerul Dezvoltării. Totuşi funcţionarii plătiţi pentru a atrage investiţii au promis că se gândesc la binele oraşului. Ei vor să obţină bani pentru reabilitarea blocurilor şi a Palatului Cantacuzino, pentru achiziţionarea unor autobuze electrice şi dar modernizară iluminatului stradal, nu au făcut nici măcar o schiţă pe hârtie. Toate aceste idei sunt cuprinse deja în fosta şi viitoarea strategie de dezvoltare a Pascaniului.

Alte primarii din judeţ s-au descurcat mult mai bine. De exemplu Primăria Iaşi a anunţat că deja pregătite 37 de proiecte care vor fi depuse în toamna acestui an şi urmează să fie realizate anul viitor. Şi Primăria Lespezi are pregătite deja proiectele şi aşteaptă deschiderea sesiunii de finanţare. Nu are functionari angajaţi special pentru astfel de proiecte. Documentaţiile au fost realizate de specialist plătiţi tot din fonduri europene.

Şefii primăriei ridică din umeri. Primarul susţine că a purtat mai multe discuţii pe această temă dar funcţionarii refuza să se achite de sarcini. Nu ar fi prima dată iar până cum nici unul dintre ei nu a fost sancţionat.
Menţionăm că administratiile locale pot accesa fonduri europene în nume propriu sau prin intermediul asociaţiilor şi grupurilor regionale de acţiune. Comunele din judeţ s-au asociat deja pentru a obţine astfel de finanţări în timp ce fondurile pentru extinderea si reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare vor putea fi accesate prin intermediul proiectului iniţiat de Consiliul Judeţean şi ARSACIS. În mod surprinzător Pascaniul este pe punctul de a refuza încă o dată investiţii de 13 milioane de euro prin anularea delegării serviciilor de apă şi canalizare operatorului Apa Vital. În momentul de faţă se aşteaptă ghidurile de finanţare pentru Programul Operaţional Regional 2014 – 2020. Pentru că s-a întârziat pana cum cu publicarea acestor precizări şi pentru a avea şanse reale la investiţii tot mai multe primarii au pregătit deja documentele de finanţare, ele urmând să fie ajustate în funcţie de cerinţe, apoi depuse la minister. La Paşcani încă se aşteaptă iar realizarea lor ar putea dura ani de zile. Asta însemna că şansele de a obţine noi fonduri europene sunt foarte mici, din cauza incompetenţei unor functionari publici.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow