1.3 C
Paşcani
marți, decembrie 6, 2022
Array

Descoperiri arheologice in apropiere de Pascani. Morminte din secolul al XVI-lea si unelte de peste 6.000 ani, in localitatea Costesti

Descoperire istorica importanta in comuna Costesti, din apropierea Pascaniului. Un grup de studenti de la Universitatea “Stefan cel Mare” din Suceava au sapat un santier arheologic in care au gasit morminte din secolul al XVI-lea, unelte din ceramica, piatra si os, vechi de peste 6.000 ani.

Santier s-a deschis de la jumatatea lunii iulie chiar in localitatea Costesti in spatele scolii gimnaziale din centru. Condusi de profesorul universitar Dumitru Boghian, circa 30 de studenti in anul I si II, impreuna cu un profesor de istorie de la Liceul Ion Neculce din Targu Frumos s-au apucat de sapat la situl arheologic, care masoara 60 m lungime, 2 latime si peste 1 metru jumatate inaltime. Dupa zile de truda in soare, munca lor s-a dovedit a nu fi in zadar. Au descoperit 19 morminte medievale datand din secolul XVI, cateva bucati de locuinte apartinand asezarilor Cucuteni si Horodistea-Erbiceni, vetre, cuptoare si o cantitate mare de ceramica.

Din cauza conditiilor meteorologice o parte din sit s-a degradat. Cu toate astea, studentii sapa in continuare pana la finalul acestei luni pentru alte noi descoperiri.

Si administratia locala a contribuit la aceste cercetari, punandu-le la dispozitia studentilor o locatie unde sa poata dormi: scoala gimnaziala. Tinerii dorm pe saltele in unitatea de invatamant, beau apa de la fantanile din sat, iar mancarea si-o procura de la un magazin alimentar din apropiere.

Mentionam ca in aceasta zona au mai fost facute si alte sapaturi de catre cercetatori renumiti precum Ecaterina Vulpe si Meluta Miroslov din Bucuresti, care au gasit de astfel, morminte medievale, ceramica pictata si statuete.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow