5.8 C
Paşcani
miercuri, decembrie 7, 2022

Descoperire uriașă în căutarea vieții pe Marte. Cercetătorii au găsit „cel mai bun indiciu” că sub gheața marțiană există apă lichidă

Cercetătorii britanici spun că au găsit dovezi care „oferă cel mai bun indiciu că există apă lichidă pe Marte”, scrie Sky News.

Acesta este primul studiu care nu se bazează doar pe informații obținute cu radarul în căutarea apei de sub calota glaciară de la polul sud al Planetei Roșii. La fel ca și pe Pământ, planeta Marte are calote glaciare la ambii poli care în total conțin un volum de apă egal cu cel cuprins în stratul de gheață care acoperă suprafața Groenlandei.

Calotele glaciare ale Pământului sunt străbătute pe dedesubt de canale pline de apă și lacuri subglaciare uriașe. Până acum se credea că gheața de pe Marte se extindea până la sol din cauza climatului rece al planetei. Calotele glaciare ale Pământului sunt străbătute pe dedesubt de canale pline de apă și lacuri subglaciare uriașe.

Oamenii de știință spun însă că dovezile pe care le-au găsit ar putea fi un semn că planeta „este încă activă [din punct de vedere] geotermal așa încât apa să se păstreze în stare lichidă sub calota glaciară”. Laserele navelor spațiale au fost folosite pentru a studia calotele glaciare de pe Marte Echipa internațională, din care fac parte experți de la Universitatea Cambridge, Universitatea Sheffield, Open University, Universitatea din Nantes și Colegiul Universitar din Dublin, au folosit măsurători obținute cu laserele navelor spațiale pentru a detecta diferențe mici în înălțimea calotelor glaciare de pe Marte.

Continuarea pe DIGI 24

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow