17.7 C
Paşcani
joi, martie 28, 2024

Deputatul Sorin Nacuta, despre inceperea noii sesiuni parlamentare

Deputatul Sorin Nacuta a transmis un comunicat de presa despre inceperea unei noi sesiuni parlamentare. Politicianul considera ca urmeaza o perioada in care se are in vedere rezolvarea unor chestiuni de o importanta imediata si se urmareste desființarea Secției Speciale din Justiție, aprobare Legii consumatorului vulnerabil sau, inclusiv, modificarea Legii energiei electrice și a gazului, astfel încât primăriile să poată să finanțeze, sau să cofinanțeze extinderile de rețele de gaze și energie electrică.


1 septembrie – reluarea sesiunii parlamentare 2021

Chiar dacă unii sunt de altă părere, este multă treabă de făcut în această sesiune și sunt probleme foarte urgente de rezolvat.
Trebuie dusă la capăt inițiativa de desființare a Secției Speciale din Justiție, pentru că este un obiectiv asumat de întreaga coaliție, chiar dacă sunt discuții pe forma legii.
Săptămâna viitoare vom avea spre aprobare Legea consumatorului vulnerabil, pentru a proteja populația în fața inflației și a creșterilor mari de prețuri la energie și gaze, mai ales că începe sezonul rece. De acest sprijin vor beneficia peste 400 000 de gospodării, iar suma alocată de Guvern este de 173 de milioane de lei.
Îmi doresc modificarea Legii energiei electrice și a gazului, în această sesiune, astfel încât primăriile să poată să finanțeze, sau să cofinanțeze extinderile de rețele de gaze și energie electrică. În prezent prin modificările introduse în lege, în anul 2020, cheltuielile pentru aceste extinderi și branșamentele consumatorilor sunt în sarcina exclusivă a concesionarului de rețele. O inițiativă care părea bună a condus rapid la blocarea multor proiecte, unele din ele aflate în implementare.
Una din inițiativele proprii va fi legată de modificarea Legii apelor 107/1996 și Legii minelor 85/2003, în ceea ce privește exploatările de agregate minerale din albiile râurilor, de către primării, în cazul unor situații de urgență și de calamitate și modul de avizare a acestora de către Agenția de Mediu.
În aceste 4 luni de sesiune vor fi în dezbatere:
– 89 inițiative legislative ale grupului PNL;
– peste 200 inițiative ale celorlalte grupuri parlamentare;
– 120 de ordonanțe ale Guvernului Orban;
– peste 90 de ordonanțe ale Guvernului actual.
Iese clar în evidență că se legiferează foarte mult prin Ordonanțe de Urgență, iar acest mod de lucru ar trebui radical schimbat, pentru că se creează un transfer de atribuții de la puterea legislativă la cea executivă, iar ceea ce trebuia să fie o excepție pe perioada vacanței parlamentare, tinde să devină obișnuință.

Cu perseverență voi rămâne un susținător al marilor proiecte ale județului, voi păstra o strânsă colaborare cu toți primarii liberali și voi sprijini demersurile lor pentru proiectele comunităților.

Alte articole