7.4 C
Paşcani
vineri, aprilie 19, 2024

Deputatul Sorin Nacuta, despre „alianța nenaturală” PNL – PSD

Decizia Biroului Național PNL din 8 noiembrie, de a propune președintelui României un guvern alături de Partidul Social Democrat, confirmă avertismentele lui Ludovic Orban din perioada de campanie internă și de după congres.
Acesta a fost și motivul pentru care am dat votul de încredere lui Ludovic Orban, în speranța că va reuși să refacă alianța de dreapta cu USR, UDMR și minoritățile naționale.
Alături de alți parlamentari PNL am încercat în această perioadă să convingem câți mai mulți colegi, că cea mai bună soluție pentru țară este refacerea alianței cu USR și chiar am crezut până în ultimul moment, că cei din conducerea centrală vor fi lucizi și vor decide în interesul partidului.
Salut poziția președintelui organizației PNL Iași Alexandru Muraru care atât în declarațiile publice, cât și în ședința Biroului Național s-a opus unei alianțe cu Partidul Social Democrat.
Așa cum am anticipat cu toții și în cadrul Biroului Politic Județean, votul de ieri din Biroul Politic Național a fost cu o majoritate clară în favoarea guvernării alături de PSD, iar tehnicile totalitare ale unor lideri din actuala conducere au funcționat din nou. La numărarea voturilor au contabilizat voturile de abținere și pe cei care nu au votat, ca fiind voturi pentru alianța cu PSD.
De aceea și informațiile apărute în presa națională au fost contradictorii, unii președinți care nu au votat pentru alianță, ori s-au abținut, au fost criticați că au votat ,,pentru”.
La fel ca foarte mulți colegi liberali din Parlament și din Organizația Județeană Iași, consider că o guvernare alături de PSD este o mare greșeală pentru Partidul Național Liberal, având în vedere diferențele majore ideologice (privind Constituția, justiția, politicile fiscal-bugetare, prioritățile investiționale etc.), dar și experiența cu USL1, când PNL a suferit o prăbușire în rezultatele electorale și a durat ceva timp să își revină.
Nu am învățat nimic din acea greșeală, iar acum suntem pe cale să facem una și mai mare.
Am auzit părerile unor colegi liberali că ipocrizia și lipsa de experiență a celor de la USR ne-a împins în această alianță, că în situația actuală de criză sanitară și energetică suntem obligați la o guvernare stabilă și imediată, dar cu toate acestea cred sincer că alianța cu PSD nu este benefică, nici pentru PNL, nici pentru viitorul României.
Pe de altă parte, nici acțiunile celor de la AUR pentru suspendarea președintelui României și nici declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, nu sunt soluții raționale și benefice pentru țară.
Suspendarea președintelui ar fi fost cu sens, dacă PNL și-ar fi dorit cu adevărat refacerea alianței cu USR, dar chiar și așa, acest obiectiv ar fi fost foarte greu de realizat, în situația în care Partidul Național Liberal este scindat, iar grupul parlamentar al minorităților naționale a declarat că nu va mai susține refacerea alianței cu USR.
Alegerile parlamentare anticipate ar fi aruncat țara într-o criză și mai mare, iar rezultatul alegerilor, oarecum previzibile, nu ar fi schimbat cu nimic aritmetica parlamentară, realizarea unor majorități confortabile pentru guvernare fiind greu de înfăptuit, ca și în prezent.
În toate aceste decizii ale Partidului Național Liberal, sunt convins că un rol important l-a avut și președintele Klaus Iohannis, care a fost dezamăgit de partidul pe care l-a ,,nășit” – USR și care încearcă o aliniere la tendințele politice din Europa, iar scena politică națională îl obligă la un compromis față de poziția sa anti PSD, în interesul unei guvernări stabile.
Eu personal nu sunt foarte convins că o guvernare alături de PSD va însemna și stabilitate și cu siguranță, PNL va suferi o umilință în alegerile electorale din anul 2024.
Este adevărat că atât primarii PNL, dar mai ales cetățenii s-au săturat de instabilitate și de circul politic și își doresc proiecte benefice pentru comunitățile lor și prosperitate.
Sper ca guvernul ce urmează să îl investim să se canalizeze pe aceste obiective importante, pe investiții, pe gestionarea crizei sanitare și cea a energiei.
Atât noi cei din PNL, cât și cei din USR suntem vinovați în parte, de lipsa capacității de colaborare, de ipocrizie politică, în detrimentul unui proiect de țară, a unei guvernări de dreapta, în interesul cetățenilor.
Mă aștept ca această alianță nenaturală între PNL și PSD să fie ca un vaccin: PNL să scăpe de unii oportuniști care s-au ,,cocoțat” la pupitrul conducerii partidului, iar cei care vor gestiona această alianță, dacă o vor gestiona prost, să deconteze politic în 2024.
Personal am aceleași obiective: susținerea proiectelor de investiții în județul Iași și a administrațiilor liberale, care își doresc să facă performanță și să dezvolte comunitățile lor.

Alte articole