19.7 C
Paşcani
joi, august 18, 2022

Deputatul Petru Movilă: am legi care au făcut istorie în Parlament! (P)

- Advertisement -

1. Pe 6 decembrie veţi candida pentru un nou mandat de parlamentar. Ce vă recomandă pentru un mandat de deputat şi de ce aţi ales să candidaţi din nou?

Am ales să candidez pentru un nou mandat de deputat în Parlamentul României pentru că, pentru mine, această funcţie înseamnă implicare continuă pentru apărarea intereselor ieşenilor, cu responsabilitate şi loialitate. Am încercat mereu să fac totul cu bună-credință, împreună cu oamenii care mi-au susținut proiectele și alături de care am promovat obiectivele stabilite. Așa am reușit să schimbăm legi vechi cu lacune majore, să fiu inițiator al unor legi de care sunt mândru şi care au creat istorie în Parlament, cum ar fi Legea privind construcţia Autostrăzii Iaşi – Tg. Mureş, prima de acest gen aprobată vreodată de legislativ şi să implementez măsuri care au ajutat milioane de români, cum ar fi legea privind introducerea screeningului pe lista intervenţiilor gratuite. Consider că activitatea mea, susţinută şi transparentă, demonstrează clar că sunt un bun parlamentar şi sper că, prin votul ieşenilor se va valida acest fapt.

2. Sunteţi creatorul Legii privind construcţia Autostrăzii Iaşi – Tg. Mureş. A fost singura dvs reuşită din acest mandat sau mai aveţi şi alte proiecte de amploare cu care vă puteţi lăuda?
Legea nr. 291/2018 pentru construcţia Autostrăzii Iaşi – Tg. Mureş a fost iniţiată în 2018 de mine şi a avut ca scop principal accelerarea demersurilor instituţiilor statului privind implementarea celei mai importante investiţii din Regiunea de Nord – Est. Din păcate, după doi ani de la promulgare și după ce am avut trei amendamente aprobate pentru suplimentarea fondurilor alocate autostrăzii (de peste 30 milioane lei), suntem încă departe de concretizarea autostrăzii. Un alt proiect important este aplicarea unui TVA de 5 la sută (redus de la 19%) la locuințele care au ca limită maximă de achiziționare de 140.000 euro, pentru a crea condiții mai avantajoase pentru cei tineri care își doresc achiziționarea unei locuințe. Proiectul aprobat în octombrie de Camera Deputaților, for decizional, a plecat spre promulgare și apoi spre publicare în Monitorul Oficial, pentru a intra în vigoare de la începutul anului 2021. Vreau să menţionez aici şi completarea listei gratuite de investigaţii cu procedurile de screening sau reînfiinţarea unităţilor protejate pentru angajarea persoanelor cu dizabilităţi.

3. Am citit că intenţionaţi să înfiinţati o comisie de anchetă pentru Autostrada Iaşi – Tg. Mureş. Despre ce este vorba?
De peste doi ani de zile, România are o lege menită să construiască Autostrada Iaşi – Tg. Mureş! De peste doi ani, asistăm la neputinţa instituţiilor centrale de a finaliza documentaţia necesară începerii construcţiei propriu-zise a autostrăzii. Dacă CNAIR şi MT îşi făceau treaba din momentul în care a fost promulgată legea iniţiată de mine, astăzi vedeam primele utilaje pe şantier. Însă, au fost timpi pierduţi din cauza lipsei de interes şi de profesionalism a instituţiilor care trebuiau să muncească în folosul ieşenilor.
Primul lucru pe care îl voi face în mandatul viitor este să solicit înfiinţarea unei anchete parlamentare pentru descoperirea celor care se fac vinovaţi pentru întârzierea nepermisă a acestei investiţii pentru care există şi o lege. În paralel cu acest demers, voi solicita ca această comisie să monitorizeze în permenenţă activitatea instituţiilor responsabile şi să supravegheze pas cu pas implementarea proiectului. Eu spun doar că dacă nu s-a vrut cu binele, vom face autostrada cu forţa! Cei responsabili să răspundă în faţa milioanelor de oameni din Regiunea de Nord-Est, dar, în special, în faţa ieşenilor care solicită acest drum de peste 10 ani.

4. Care sunt proiectele pe care doriţi să le continuaţi în mandatul următor?
Am proiecte pe care îmi doresc să le finalizez şi care, fără o implicare şi susţinere constantă, cred că vor fi trase pe linie moartă. Proiectul de lege privind salarizarea corectă a asistenţilor medicali din cabinetele de medicină de familie, crearea unui cadrul legal corect pentru medicina şcolară, continuarea demersurilor pentru modificarea Legii 448/2006 pentru îndreptarea actualului cadru legislativ pentru persoanele cu dizabilităţi sau obligarea Guvernului să achiziţioneze tablete pentru toţi copiii sunt doar câteva din proiectele pe care vreau să le văd la promulgare.

5. Parlamentarii ieşeni nu au dat dovadă de foarte multă implicare în Parlament. Raportul dvs cum arată după aceşti patru ani de mandat?

Am fost cel mai activ parlamentar de Iaşi, cu 215 proiecte de lege iniţiate dintre care 33 promulgate deja, 232 de interpelări şi întrebări adresate membrilor Guvernului şi ministerelor de resort. Dintre acestea 101 au fost de interes local, pe subiecte ca spitalul regional de urgenţă, Autostrada Iaşi – Tg. Mureş, modernizarea şi dotarea spitalelor ieşene, şoseaua de centură şi nu numai. Totodată, am avut 292 de luări de cuvânt în plenul Camerei Deputaţilor şi 40 de declaraţii politice.
5. Ce promiteţi ieşenilor în prag de alegeri?
Un singur lucru pot promite: că îmi voi desfăşura activitatea în următorul mandat cu aceeaşi responsabilitate şi implicare ca şi până acum.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Movila: Patru dosare grele care arată românilor că poți muri cu dreptatea în mână.

10 august, Colectiv, dosarul Revoluţiei, Mineriada. Patru dosare grele...

România educată este repetentă (P)

România este din nou codașa Europei în ceea ce...

Petru Movila: Unde sunt autostrăzile si spitalele?

Că în Regiunea de Nord-Est nu există infrastructură şi...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow