18.4 C
Paşcani
joi, septembrie 21, 2023

Deputatul Nacuta: România va deveni a doua țară din lume, în care se va implementa tehnologia revoluționară a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni (P)


COMUNICAT DE PRESĂ: România va deveni a doua țară din lume, în care se va implementa tehnologia revoluționară a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni (SMR). Primele reactoare vor fi amplasate în foste termocentrale, pentru a înlocui energia produsă din cărbune cu una nepoluantă și fără emisii. O singură centrală electrică cu 6 module va genera aproximativ 200 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție, va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an și va accelera tranziția către o energie curată, respectând cele mai înalte standarde de siguranță și securitate.
Este de remarcat că sprijinul pentru acest proiect revoluționar a fost exprimat atât de U.S. International Development Finance Corporation (DFC), o instituție financiară de dezvoltare guvernamentală care oferă oportunități de investiții private în piețele emergente, cât și de banca guvernamentală U.S. EXIM. Aceste angajamente, împreună cu efortul României, vor contribui la realizarea investiției, la achiziția de materiale de lungă durată și la activitățile de reglementare necesare acestei tehnologii.
România se plasează pe harta energiei curate a lumii datorită sprijinului constant și substanțial oferit de Statele Unite ale Americii, în valoare de 3 miliarde de dolari.
Aceste fonduri vor contribui la investiții importante în domeniul energiei nucleare, în cadrul Parteneriatului Strategic pe care îl avem cu Statele Unite, atât pentru realizarea unităților SMR, cât și pentru construirea reactoarelor 3 și 4 din centrala de la Cernavodă, făcând din România un important producător regional de energie electrică.
În calitate de deputat, dar și de specialist în domeniul energetic, am considerat întotdeauna că securitatea energetică a țării și inovația în domeniul tehnologiei energetice sunt esențiale. Investițiile realizate în România, cu sprijinul Statelor Unite, sunt o validare a poziției țării noastre pe scena globală a energiei și un vot de încredere în capacitatea noastră de a găzdui această tehnologie avansată.
În același timp, producția din energia nucleară va asigura securitatea energetică a țării și a cetățenilor, eliminând în totalitate dependența față de Rusia, sau alte state.

SORIN NĂCUȚĂ, deputat PNL Iași

Alte articole