11.7 C
Paşcani
marți, octombrie 19, 2021
Array

Deputatul Axinte – Românii din Ucraina strigă după ajutor!

Încă o declarație politică a deputatul Vasile Axinte în Parlamentul României. Aceasta face referire la situația românilor din Ucraina. În rândurile de mai jos, o puteți citi integral.

“Românii din Ucraina strigă după ajutor!

Dragi colegi, nu putem fi nepăsători faţă de drama populaţiei de naţionalitate româna din Ucraina. De parcă nu era deajuns faptul că se află, fără voia lor, sub conducerea unei administraţii străine, deşi pământul pe care îl locuiesc este românesc, minorităţii româneşti din Ucraina i se va refuza dreptul de a învăţa în limba maternă, aşa cum precizează noua Lege a Învăţământului din Ucraina, votată de Rada Supremă a Ucrainei.
Înţelegem drama statului Ucrainean care are  un diferend deosebit de violent cu Rusia, înţelegem faptul că democratia din statul vecin  se află la primii paşi timizi, de altfel, înţelegem preocuparea statului ucrainean pentru asigurarea indivizibilităţii teritoriale însă, nu înţelegem procesul de ucrainizare forţată a minorităţii româneşti pentru care Kievul a dat aviz pozitiv.
Şi aşa, Ucraina avea mare probleme cu respectarea drepturilor minorităţilor naţionale dar nu întelegem totuşi de unde atâta furie împotriva unei minorităi care a apărat cu arma în mână indivizibilitatea teritorială a statului ucrainean pe frontul de  la Debaltseve.
Ministerul Afacerilor Externe din România a luat notă, cu îngrijorare, de noua lege adoptată de Rada Supremă din Kiev, în special de dispoziţiile art. 7 din actul normativ deja menţionat, articol care în viziunea autorităţilor din România încalcă, cu o gravitate deosebită,  Convenţia Cadru pentru protectia minorităţilor naţionale.
Conform acestei convenţii, statele se angajează să recunoască dreptul oricarei persoane aparţinând minorităţilor naţionale de a învăţa în limba sa maternă.
Noua lege din Ucraina desfiinţează practic învăţământul în limba română în clasele superioare şi cele medii, atât timp cât regula generală este că sistemul de educaţie din Ucraina se va desfăşura doar în limba de stat. Astfel, materiile cu predare în limba româna vor fi înlocuite, treptat, cu discipline ce vor fi predate în limba ucraineană, limba română fiind studiată ca o limbă străina sau doar în anumite grupe sau “ instituţii aparte” cu predare în limba minorităţilor naţionale.
Calendarul reformei va începe de la 1 septembrie 2018 pentru clasele primare şi va continua de la 1 septembrie 2022 cu clasele medii şi de la 1 septembrie 2027 cu clasele superioare.
Realitatea din Ucraina, dragi colegi, este absolut de neacceptat. Poate colegii din grupul de prietenie cu Ucraina ar trebui să îşi unească eforturile alături de factorii guvernamentali, pentru obţinerea unei situaţii cât de cât echilibrată pentru minoritatea româna, care nu a atentat la indivizibilitatea statului ucrainean ba dimpotrivă, a contribuit cu propriul sange la menţinerea independenţei vecinului de la nord.

Deputat PSD Iaşi, Axinte Vasile”

DE LA ACELAȘI AUTOR

Anunt de pierdere

Pierdut Registrul de Control: seria A nr. 2594415 din 16.11.2018 de la firma SC PERLA ROMANIEI SRL,...

Patrimoniului Mondial UNESCO: Centrul istoric din Praga

Centrul istoric din Praga a fost înscris în anul 1992 în lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO, potrivit...

Miercuri nu va curge apă la robinete în Blăgești și câteva localități din apropiere

Lucrări de igienizare a rezervoarelor de apă potabilă din comuna Todirești, municipiul Pașcani În scopul igienizării rezervoarelor de...

Cum ar putea arăta Pământul peste 500 de ani. Scenariile sumbre sunt mai probabile pentru omenire decât viitorul mult visat

În prezent, oamenii de știință au abilitatea de a face predicții relativ corecte cu privire la viitorul...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI