21.3 C
Paşcani
sâmbătă, martie 25, 2023

Deputatul Axinte nu mai este incompatibil. A câştigat procesul cu ANI

 Încă un politician din Paşcani a reuşit să demonteze acuzaţiile aduse de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate. Deputatul PSD Vasile Axinte a câştigat, în prima instanţă, procesul la Curtea de Apel Iaşi unde a cerut anularea raportului de evaluare întocmit la începutul lunii iulie 2017, prin care a fost găsit în stare de incompatibilitate şi conflict de interese în perioada 2012- 2013, când era viceprimarul municipiului Paşcani, situaţie în care ar fi urmat să nu mai deţină funcţii publice timp de trei ani de zile. Totodată ANI a fost obligată să îi plătească 50 de lei cheltuieli de judecată. Hotărârea nu este definitiv şi ar putea fi atacată cu recurs.

Deputatul păşcănean a fost acuzat de inspectorii de integritate ca societatea la care este asociat şi a fost administrator, Rom-Elada S.R.L, a făcut afaceri din bani publici cu Primăria municipiului Paşcani. Verificările au început în anul 2015 în urma unei sesizări depuse de doi păşcăneni, Ioan Motatu şi Dumitru Popă. Drept dovadă au fost puse la dosar 16 facturi fiscal reprezentând furnizarea de bonuri valorice de carburant, în valoare totalã de 54.300 lei. Inspectorii de integritate au motivat ca societăţile comerciale la care sunt asociaţi aleşi locali nu pot încheia contracte de furnizare de produse cu autorităţile administraţiei locale din care fac parte aleşii În replică, Vasile Axinte a susţinut tot timpul că nu ar fi avut cunoştinţă de operaţiunile comerciale derulate de asociatul său şi că nu a semnat nici un document în acest sens.

Menţionăm că într-o situaţie asemănătoare s-a aflat şi consilierul PNL Marius Pintilie. Pe 14 iunie 2016 el a fost găsit incompatibil de inspectorii în ANI în urma reclamaţiei făcută de aceleaşi persoane, pe motiv ca societăţile sale ar fi derulat afaceri de aproape 200 000 de lei din bani publici cu Primăria Paşcani şi unele unităţi subordonate, în perioada în care primar era şeful său de partid, Grigore Craciunescu.

Raportul a fost anulat tot de judecătorii Curţii de Apel Iaşi pe motiv că acuzaţiile nu sunt fondate, dar inspectorii de integritate au atacat hotărârea cu recurs. Procesul se afla în procedura de filtru la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Bucureşti.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow