9.9 C
Paşcani
duminică, martie 26, 2023
Array

Deputatul Axinte despre schimbarea conducerii de la salubritate: Măsuri în loc de majorări, dacă nu demitere. Vezi situatia comparativa a societatii de la infiintare si pana cum

Directorul general al societăţii păşcănene de salubritate are zilele numarate în funcţie. Chiar dacă au hotărât să nu participe la şedinţa extraordinară convocată de liberali, pentru demiterea Consiliului de Administratie, consilierii din PSD l-au somat pe Eduard Dumea să prezinte săptămâna viitoare un plan de redresare a unităţii, fără majorarea preţului la populaţie şi agenţii economici. Dacă nu, el ar urma să fie schimbat din funcţie prin decizia CA-ului, nu a Consiliului Local.

Dezbaterile pe această temă au avut loc ieri în cadrul şedinţei Biroului Politic iar reprezentanţii societăţii au fost chemaţi să dea explicaţii. Deputatul Vasile Axinte, vicepreşedinte al organizaţiei locale a PSD recunoaşte că municipiul este murdar şi că societatea de salubritate nu se achita de sarcini. El a spus că mai întâi ar trebui găsite soluţii pentru eficientizarea serviciilor şi doar după epuizarea lor să se discute despre o eventuală majorare a preţului.
Parlamentarul păşcănean a explicat că s-a ajuns în acesta situaţie şi din cauza asociaţiei judeţene de salubritate care ar fi trebuit deja să implementeze programul integrat de colectare şi transport al deşeurilor. Proiectul este blocat în momentul de faţă iar administratia locală a amânat luarea unor decizii importante privind realizarea unor investiţii din fonduri proprii, necesare pentru modernizarea serviciului.

De exemplu dacă staţia de sortare de la Ruginoasa ar fi fost funcţională gunoiul nu ar mai fi transportat până la Iaşi iar preţul serviciului ar fi scăzut prin introducerea taxei de salubritate. De asemenea sutele de pubele ecologice, cumpărate din fonduri UE dar care stau depozitate de ani de zile, ar fi fost împărţite şi folosite pentru depozitarea selective. De cealaltă parte primăria Paşcani nu a fost în stare să amenajeze nici măcar o platformă pentru amplasarea pubelelor din cele câteva sute care trebuiau făcute până acum.
Pesedistii îi reproşează directorului de la salubritate şi faptul că nu mai este ascultat de salariaţi şi că a pierdut controlul societăţii. De cealaltă parte consilierii din opoziţie îl acuză că nu gospodăreşte bine banii societăţii, nu ar fi luat măsurile necesare pentru reducerea cheltuielilor şi nu a îndeplinit criteriile de performanţă decât în proporţie de 50%. Cifrele însă arată că societatea a înregistrat majorări substanţiale ale cheltuielilor mai ales pentru acoperirea salariilor şi transportul şi depozitarea gunoiului în condiţiile în care numărul salariaţilor nu a crescut semnificativ şi au fost reduse o serie de cheltuieli.
De exemplu ponderea cheltuielilor salarizare din bugetul societăţii a scăzut de la 65, 62% cât era în 2011 la 46,86% în 2016 în contextul în care fondul de salarii a crescut de la 1,48 milioane de lei în 2012 la 2,21 milioane de lei în 2016, în urma majorărilor succesive impuse de lege.
Mai mult, cheltuielile de transport şi depozitare au crescut de la 1510 lei în 2012 la 1,23 milioane în 2016 în condiţiile în care încasările de la Primăria Paşcani au scăzut de la 1, 12 milioane de lei în 2012 la 997353 lei în 2016 prin diminuarea suprafeţelor care au fost măturate.

În ceea ce priveşte numărul contractelor la salubritate el a crescut de la 8795 în 2011 la 9871 în 2016 la persoanele fizice şi cu o treime la persoanele juridice (de la 673 la 930). Şi încasările s-au triplat în acesta perioadă dar au crescut restantele, în urma neplăţii facturilor. (Încasări: de la 970.827 în 2012, la 2, 56 milioane lei în 2016 – la persoane fizice şi de la 1,88 lei la 2, 83 milioane lei la persoane juridice; Restante: de la 278.856 lei în 2012 la 698.459 lei în 2016 la persoanele fizice şi de la 47.191 lei la 276.744 lei, la persoanele juridice).

Raspuns BIT TV -SITUATII COMPARATIVE PRIVIND ACTIVITATEA SOCIETATII DE SALUBRITATE by orizontul pascani on Scribd

 

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow