9.9 C
Paşcani
duminică, martie 26, 2023

Deputat Vasile Toma: Sunt necesare explicații publice de la prim-ministru cu privire la înființarea Agenției de Investiții în Sănătate

Deputatul Vasile Toma a exprimat necesitatea unor explicații publice din partea premierului Florin Cîțu cu privire la la proiectul de OUG prin care se înființează Agenția de Investiții în Sănătate. Inițiativa deputatului vine în contextul în care unele stenogramele care au acaparat spațiul public indică că sistemul de sănătate ar putea să nu beneficieze de bani de la Comisia Europeană.
În ultimele zile, spațiul public a fost captat de o serie de stenograme absolut halucinante care au creat nu doar stupoare, însă și temeri și angoase în rândul tuturor beneficiarilor sistemului de sănătate publică din România.
Vorbesc mai precis de discuțiile privitoare la proiectul de OUG prin care se înființează Agenția de Investiții în Sănătate (ANDIS), structură paralelă al cărei rol este acela de a gestiona sumele alocate Sănătății prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență.
Încă o dată, se dovedește că PNRR-ul României nu servește nicidecum românilor. Că temerea noastră a tuturor că, în curând, sistemul de sănătate publică nu doar că nu beneficiază și nu va beneficia de banii pentru dezvoltarea și sustenabilitatea necesară cu atât mai mult în perioada pandemică și postpandemică, însă va fi absorbit de cel privat este cât se poate de întemeiată.
Potrivit informațiilor publice, deși există Compania Națională de Investiții pentru investițiile în infrastructură, înființarea ANDIS reprezintă condiția asumată pentru ca țara noastră să primească banii de la Comisia Europeană. Astfel, această Agenție urmează să fie înființată în cursul acestui an. Și tot în acest an, se va stabili și conducerea sa, la procedura de numire a președintelui acesteia avându-se în vedere componența politică și profesională, președintele urmând a avea rang de secretar de stat cu un mandat de 4 ani. De asemenea, în anul următor, se va angaja și personalul, în total, urmând să fie 52 de angajaţi. ANDIS va prelua construirea celor trei spitale regionale, care se vor realiza la Iași, Craiova și Cluj, precum şi alte investiții. Totodată, Agenția va beneficia contra cost și de consultanță de la instituțiile financiare internaționale, iar Consiliile județene, municipale, ministerele cu rețea sanitară proprie vor trebui să plătească consultanța pentru proiectele acestei Agenții, care va face toate achizițiile pentru proiectele de investiții la nivel de țară, în condițiile în care spitalele și Consiliile nu mai fac achiziții pentru marile proiecte în infrastructură.
𝗜̂𝗡𝗧𝗥𝗘𝗕𝗔̆𝗥𝗜 𝗟𝗔 𝗖𝗔𝗥𝗘 𝗣𝗥𝗜𝗠-𝗠𝗜𝗡𝗜𝗦𝗧𝗥𝗨𝗟 𝗥𝗢𝗠𝗔̂𝗡𝗜𝗘𝗜, 𝗙𝗟𝗢𝗥𝗜𝗡 𝗖𝗜̂𝗧̦𝗨, 𝗘𝗦𝗧𝗘 𝗗𝗔𝗧𝗢𝗥 𝗦𝗔̆ 𝗥𝗔̆𝗦𝗣𝗨𝗡𝗗𝗔̆ 𝗖𝗨 𝗠𝗔𝗫𝗜𝗠𝗔̆ 𝗖𝗘𝗟𝗘𝗥𝗜𝗧𝗔𝗧𝗘!
☛ ☛ 1. Care este motivul pentru care România și-a asumat drept condiție pentru primirea banilor pentru Sănătate de la CE înființarea Agenției de Investiții în Sănătate? Sens în care, pentru a nu justifica ca de fiecare dată acțiunile dumneavoastră prin transferul de răspundere către Comisie, vă rog să puneți la dispoziție în regim de transparență și dialog interinstituțional, corespondența reprezentanților României cu CE cu privire la acest subiect.
☛ ☛ 2. În condițiile înființării Agenției de Investiții în Sănătate, în ce vor consta prerogativele și rolul Companiei Naționale de Investiții pentru investițiile în infrastructură?
☛ ☛ 3. Având în vedere că, de la o zi la alta, PNRR se dovedește a fi o adevărată cutie a Pandorei și descoperim, spre exemplu, că CFR Marfă se lichidează, sistemul public de sănătate suferă și riscă să dispară și el, care este motivul pentru care nu vă asumați public și nu comunicați tuturor românilor care sunt noile instituții și organisme asumate a fi înființate prin PNRR pe modelul ANDIS, precum și care va fi soarta sistemului public de sănătate și a companiilor de stat?
☛ ☛ 4. Având în vedere că toate spitalele, Consiliile locale și județene vor fi blocate în a face vreo investiție și că răspund și depind direct de ANDIS, cum veți garanta că proiectele nu se vor bloca și că banii necesari via PNRR vor fi primiți?
☛ ☛ 5. Cum garantați că înființarea ANDIS nu este decât un prim pas pentru desființarea sistemului public de sănătate din România?
☛ ☛ 6. Cine este responsabil de includerea proiectului de înființare a ANDIS în PNRR și cum va răspunde de consecințele acestui proiect?
☛ ☛ 7. „Ludovic Orban: Decizia la nivelul coaliției a fost ca proiectele de spitale să fie derulate de autoritățile care tutelează spitalele. Acel pasaj cu înființarea agenției pentru spitale a fost introdus împotriva deciziei coaliției, de Ghinea, cel mai probabil în conivență cu Voiculescu. Am discutat cu primul ministru și are același punct de vedere cu mine.”- vă rog să comunicați românilor care este adevărul în acest sens și care este motivul pentru care ați transformat PNRR și întreaga Românie în teren de luptă și interese politice.
☛ ☛ 8. Care este motivul pentru care conducerea ANDIS va fi una aleasă pe criterii politice și care sunt grilele de salarizare atât a conducerii, cât și a personalului?
☛ ☛ 9. Care este motivul pentru care, în actualele condiții în care declarați că nu există bani pentru alocașii, pensii și salarii, decideți înființarea unor instituții extrem de costisitoare, care, practic, gestionează miliarde de euro, sănătatea și viitorul sanitar și medical al României?”, a spus deputatul Vasile Toma într-o postare apărută pe pagina de Facebook.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow