-5.1 C
Paşcani
duminică, ianuarie 29, 2023

Deputat Sorin Nacuta: Proiect de lege pentru finalizarea “Acumulării Hidroenergetice Pașcani” (P)

 

România a început negocierile cu Comisia Europeană pentru sumele alocate în cadrul planului REPowerEU pentru investiții în infrastructură energetică, o extensie PNRR care se bazează pe trei piloni: economisirea energiei, producerea de energie curată și diversificarea surselor de energie.
În cadrul acestui plan de finanțare, România poate beneficia de 1,3 miliarde de euro pentru finalizarea unor obiective de producere a energiei electrice, multe dintre ele având un grad avansat de realizare.
În acest context, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a emis în data de 25.10.2022 ,,Hotărârea pentru îmbunătățirea rezilienței energetice a României” și a dispus adoptarea măsurilor necesare pentru punerea în aplicare a acesteia.
Amenajările hidroenergetice aflate în curs de execuție în Romania reprezintă obiective de investiții cu funcțiuni complexe. Scopurile avute în vedere la demararea acestor proiecte cu folosință complexă sunt :
– energie electrică;
– asigurarea surselor pentru alimentări cu apă și protecția riveranilor împotriva inundațiilor;
– asigurarea rezervelor de apă necesare pentru populație, industrie, agricultură;
– dezvoltarea regională a infrastructurii și a căilor de comunicații din zonele lucrărilor hidroenergetice.
Astfel, România a prezentat Comisiei Europene o listă cu proiectele hidroenergetice, care ar adăuga producției anuale aproape 2 TWh energie regenerabilă, iar ,,Acumularea Hidroenergetică Pașcani” face parte din acestă listă.
În același timp, până la începutul anului viitor, România trebuie să aibă și cadrul legal pentru implementarea acestor investiții, iar în acest sens Ministerul Energiei și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au pregătit Proiectul unei Ordonanțe de urgență, proiect care va fi pe ordinea de zi a Guvernului, în următoarele săptămâni.
În Anexa de la Ordonanța de Urgență, la poziția 3) este trecut obiectivul “Acumularea Hidroenergetică Pașcani” iar termenul de finalizare a acestor proiecte finanțate cu bani europeni, este finalul anului 2026.
Acest proiect a ajuns să fie luat în considerare după mai multe demersuri din partea mea, ca parlamentar de Iași și cu sprijinul colegilor din PNL, deputat Alexandru Muraru, președintele Consiliului Județean, Costel Alexe și Secretarul General Adjunct al Guvernului, Lucian Rusu, pentru că acest obiectiv de interes județean este cel mai mare proiect de investiții în județul Iași, de după 1989.
Prezint mai jos și Anexa de la Ordonanță, cu lista de proiecte.
Am promis ieșenilor că ne vom ocupa de dezvoltare și rezultatele administrației liberale încep să se vadă în județ.

 

Sorin Nacuta – deputat PNL

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow