15.2 C
Paşcani
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Deputat Monica Berescu: „Autoritățile nu știu cum să gestioneze spitalul modular de la Lețcani”

Spitalele modulare cumpărate de autoritățile ieșene se dovedesc a fi o piatră de moară pentru Consiliul Județean și o mostră a incompetenței, dezinteresului și a incapacității de a gestiona un astfel de spital de campanie. În același timp, societatea civilă ne arată că se poate, dacă există voință; construind un spital modular mai ieftin și complet funcțional, în locul unuia care a ars.

Spitalul modular de la Lețcani este cel mai scump dintre toate celelalte unități modulare achiziționate în timpul pandemiei. A costat 13 milioane de euro anul trecut, banii fiind plătiți de către Consiliul Județean Neamț și cel din Iași, ambele conduse de aleșii PSD la momentul respectiv. Banii au fost dați prin intermediari – Asociația Euronest – către o firmă din Turcia, care a livrat niște containere și echipamente medicale care nu aveau certificate de garanție sau manuale de utilizare. Sfidător este că multe dintre echipamentele instalate erau fabricate în anii 2012 – 2014. O parte dintre acestea, s-au defectat repede, la câteva săptămâni după ce au fost puse în funcție.

Neregulile și deficiențele spitalului modular de la Lețcani au fost atât de mari, încât s-a constatat că avea trei autorizații de funcționare, emise ilegal. Mai mult, în urma unui control realizat de Ministerul Sănătății, au fost identificate 31 de nereguli. Spitalul a funcționat doar în toamna lui 2020, fiind închis în iarnă, mai întâi pentru că instalațiile de căldură nu funcționau sau nu erau eficiente, iar mai apoi i s-a pus lacătul pentru că funcționase ilegal. 13 milioane de euro plătiți degeaba prin decizia domnilor Ion Arsene, președinte CJ Neamț (PSD) și a lui Maricel Popa, președinte CJ Iași (PSD). Nimeni nu a fost tras la răspundere pentru acest eșec răsunător.

Modul în care Consiliul Județean Iași a gestionat situația spitalului de la Lețcani ne arată deficiențe mari de management de proiect și un dezinteres total pentru a rezolva problemele. Fostul și actualul președintele CJ s-au pozat în curtea spitalului și apoi au plecat. Nu au vrut sau nu au știut cum să rezolve situația legală a spitalului, pentru a îl deschide încă din vară, când se anunța iminența valului 4. Președintele CJ Iași, Costel Alexe, a ignorat toate avertismentele numărul mare de infectări din toamnă și s-a ascuns în spatele situației juridice a spitalului, fapt confirmat și prin răspunsurile primite în februarie 2021, atunci când am purtat o corespondență oficială pe acest subiect. Fac un apel către toate autoritățile care au gestionat sau au în subordine spitalul modular de la Lețcani să se lupte cu adevărat pentru a îl menține funcțional și pentru a salva viețile oamenilor. Puteți chiar să renunțați la orgolii și să contactați asociația care a construit spitalul modular de la Neamț, pentru a învăța de la cele două doamne cum se face un spital”, afirmă Monica Berescu, deputat USR PLUS și membru în Biroul Național USR.

Au venit alegerile, s-a schimbat administrația județeană din Iași dar starea spitalului modular a rămas aceeași. Costel Alexe, noul președinte al CJ a primit cadou cel mai mare spital modular din țară, nefuncțional și cu echipamente defecte. Și nu a făcut nimic pentru a recupera banii sau pentru a-l operaționaliza. Președintele PNL Iași a fost la Lețcani, a văzut spitalul, a făcut câteva poze și a plecat. Din nou, spitalul a rămas închis. Apoi, în timp ce Europa se pregătea de valul 4 al pandemiei și îndemna lumea să se vaccineze, președintele României declara pandemia învinsă contrazicând opiniile experților. Știm cu toții ce a urmat.

Valul 4 a lovit puternic, extrem de puternic în această toamnă și spitalul modular de la Lețcani rămăsese închis, chiar dacă era nevoie de el. S-au făcut tot felul de înțelegeri, până când acesta a ajuns în subordinea ISU Iași, în luna septembrie. Scenariul se repetă și de această dată, în ceea ce privește starea de funcționare, lipsurile echipamentelor și a personalului medical. A fost identificată o soluție provizorie, cea a unei conduceri militare, care a reușit pună în funcțiune acest spital, la cote de avarie și cu număr minim de paturi. Treptat au fost redeschise mai multe saloane și secții, insuficiente totuși pentru numărul foarte mare de bolnavi. În prezent, spitalul a fost închis timp de câteva zile din cauza zilelor răcoroase, apoi redeschis.

Iarna se apropie cu pași repezi și scenariul de anul trecut se repetă, totul sub atenta supraveghere și îngrijorare a autorităților.

Societatea civilă dă o palmă peste obraz autorităților și demonstrează că orice este posibil dacă ne pasă și dacă ne luptăm pentru acest obiectiv. Asociația “Dăruiește Viață” a construit un spital modular la Piatra Neamț într-un timp record, în locul celui județean care a ars în totalitate în noiembrie 2020. Spitalul ATI de la Neamț a costat 2,7 milioane de euro și are 17 paturi pentru terapie intensivă și 3 saloane. Spitalul poate fi utilizat între 5 – 10 ani, în condiții normale, la capacitate deplină.

La Iași Consiliul Județean nu a făcut nimic notabil pentru a repune în funcțiune spitalul de la Lețcani, înainte să îl predea către ISU.

Alte articole