13.9 C
Paşcani
miercuri, octombrie 20, 2021
Array

Depresia şi bolile mintale, tema de anul acesta pentru Ziua Mondială a Sănătăţii, marcată pe 7 aprilie

Pe 7 aprilie este Ziua Mondială a Sănătăţii. tema aleasă pentru anul acesta sunt bolile mintale. Colegiul Medicilor din România a lansat un apel la sprijin pentru cei care suferă de depresie, afecţiune cel mai adesea ignorată.

Depresia este o afecţiune care, de cele mai multe ori, este ascunsă, negată şi de aceea insuficient diagnosticată şi tratată, afirmă reprezentanţii breslei medicale. „Să vorbim despre depresie cu răbdare, curaj şi speranţă. Un prim pas în reuşita tratamentului este chiar recunoaşterea bolii. Din nefericire, depresia creşte riscul tulburărilor de anxietate, al consumului de medicamente sau alte substanţe, dar şi al unor boli precum diabet şi boli de inimă. Deşi este foarte frecventă şi poate afecta pe oricine, în orice etapă a vieţii, oamenii vorbesc cu mare greutate despre această boală. De aceea, este foarte important să reuşim să comunicăm atunci când apare depresia sau să comunicăm cu cei care au o astfel de suferinţă“, se arată într-un comunicat CMR.

Medicii spun că este esenţială depistarea persoanelor cu risc de depresie. „Să-i ajutăm pe cei depresivi, să le fim aproape, să le dăm o mână de ajutor, să-i îndrumăm spre medic, să nu îi izolăm, să nu îi marginalizăm’“, potrivit preşedintelelui CMR, Gheorghe Borcean. Totodată, un corp medical excepţional, format din profesionişti, este oricând deschis să discute cu cei care nu pot ieşi dintr-o stare depresivă.

„Omul bolnav este vulnerabil şi marginalizat. Cu un echilibru instabil, are nevoie în primul rând de un profesionist, de servicii medicale de calitate. Medicul poate fi de mare ajutor. Medicul nu divulgă suferinţa pacientului pentru că s-a angajat să fie în slujba bolnavului, spre binele lui. Indicaţiile vecinilor sau ale apropiaţilor, reclamele strălucitoare ale diverselor leacuri neautorizate pot face un mare deserviciu bolnavului cu depresie. De aceea vă îndemnăm să mergeţi la medic şi să-i urmaţi sfaturile. Însă, dragii mei, evitaţi cauzele depresiei, e mult mai uşor şi mai plăcut să faceţi asta decât să trataţi depresia“, mai spune preşedintele CMR.

Un tratament adecvat şi suportul celor din jur pot preveni episoadele recurente, deoarece majoritatea persoanelor cu depresie au avut cel puţin un episod de depresie înainte.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Noi restricții în Pașcani în perioada 21 octombrie – 3 noiembrie. Vezi hotărârea dată de CJSU

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Iasi a emis hotararea prin care se impun noi restrictii in...

Toți elevii intră în vacanță pentru două săptămâni, începând de luni

Elevii vor intra în vacanță pentru două săptămâni, a anunțat, miercuri, președintele Klaus Iohannis. Astfel, toate școlile...

Deputatul PNL Sorin Năcuță: “Soluția Guvernului PNL pentru scăderea facturilor la electricitate și gaze: compensare, plafonare, amânare la plată”

Propunerea legislativă care are ca scop compensarea, plafonarea și amânarea la plată a facturilor va fi votată...

Focar de coronavirus la Liceul Special Moldova Târgu Frumos 

Focar de coronavirus la Liceul Special Moldova din orasul Târgu Frumos. Directia de Sanatate Publica Iasi a...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI