10.2 C
Paşcani
miercuri, martie 22, 2023
Array

Demersuri pentru anularea delegarii apei, din cauza redeventei

Reactii sociale care ar putea arunca in haos municipiul Pascani, chiar in prag de alegeri locale. Dumitru Popa si Ioan Motatu doi dintre promotorii actiunilor anti Apa Vital, au reluat atacurile pentru rezilierea hotararii prin care consilierii locali au delegat serviciile de apa si canalizare operatorului iesean, in vara acestui an.
Aceste demersuri sunt facute dupa ce societatea de apa si canalizare a reusit sa inceheie aproape peste tot contractile de furnizare , beneficiarii isi achita facturile iar serviciile intra in normalitate.
Ei au scris un proiect si chiar nota de fundamentare si au trimi-so alesilor locali pentru a fi puse pe ordinea de zi si votate intr-o viitoare sedinta, sub amenintarea ca in caz contrar ar urma sa fie anchetati de DNA si chiar sa raspunda material.
Planurile au fost facute publice astazi in cadrul unei declaratii de presa facuta de cei doi chiar in fata sediului Primariei.
In fata camerelor de luat vederi au fost invitati si consilierii locali, dar nu au venit nici macar cei care au votat impotriva delegarii servicilor la Apa Vital.
Dumitru Popa a explicat ca cere rezilierea delegarii pe motiv ca Apa Vital nu achita integral redeventa datorata municipalitatii, desi acest subiect nu a fost lamurit inca intre adminsitratia locala si ARSACIS. El a mai spus ca sunt deja pe rolul instatelor de judecata trei procese prin care se urmareste anularea hotararilor votate de consilieri.
In cuprinsul proiectului de hotarare se arata ca dupa anularea delegarii serviciilor ar trebui organizat un referendum cu doua intrebari la care pascanenii sa raspunda daca vor ca municipiul sa mai faca parte din ARSACIS iar Apa Vital sa ramana furnizorul de apa si canalizare.
Reluarea procedurilor de revocare a delegarii serviciului de apa si canalizare dar si de desemnare a unui nou operator ar crea o situatie fara precedent si greu de anticipat . Pascaniul ar urma sa piarda investitii de peste 13 milioane de euro din fonduri europene si sa achite , cel mai probabil, despagubiri uriase iar pascanenii sa acumuleze din nou datorii uriase la apa.
Mai mult fosta societate pascaneana de apa si canalizare, aflata in pragul falientului, ar avea sanse minime sa preia serviciile iar noul operator va trebui sa respecte aceleasi reguli ca si Apa Vital, care nu sunt pe placul pascanenilor.
Mentionam ca Apa Vital nu a achitat nici un leu redeventa pentru folosirea retelelor de apa si canalizare de cand a preluat serviciile. Conform hotararii Consiliului Local ar trebui sa plateasca cate 1,8 milioane de lei pe an pana in 2026 pentru achitarea ratei la impruutul de la Banca Europeana de Investitii.
Reprezentantii societati au spus ca nu pot sa isi onoreze obligatiile pana cand nu vor primi toate documentele necesare de la Primaria Pascani in timp ce adminsitratia locala spune ca sunt doar motive neintemeiate si ca ii va actiona in judecata.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow