-0.4 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 28, 2023

Demersuri pentru acreditarea muzeului din Pașcani. Mii de piese valoroase, la parterul unui bloc ANL

Primaria municipiului Pascani a inceput demersurile pentru infiintarea unui muzeu cu personalitate juridica, care va functiona in Palatul Cantacuzino in urma reabilitarii cu fonduri europene. Obtinerea sursei finantare a fost conditionata de existenta unui muzeu acreditat, iar deocamdata, cel existent de pe strada Stefan cel Mare, vis-a-vis de Policlinica din oras este doar o sectie, care nu exista oficial in acte.

Potrivit celor spuse de reprezentantii administratiei locale din municipiul Pascani, noua institutie de cultura va trebui sa aiba o organigrama, un statut de functii si regulament de functionare. Mai mult, obiectele de patrimoniu trebuie evaluate de către experți și certificate de către Ministerul Culturii, care va autoriza funcționarea muzeului in noua locatie.

In prezent, la sectia de pe strada Stefan cel Mare din cele aproape cinci mii de obiecte care fac parte din trei categorii, doar aproape o suta sunt acreditate.

Chiar si in aceste conditii, muzeograful Daniel Sava, precizeaza ca sunt lucruri valoroase, unele piese de tezaur, care prezinta istoria si traditia locurilor din preajma municipiului. Cele mai vechi  sunt cateva fragmente osteologice care se considera a fi ale unor animale disparute in urma cu mii de ani.

Vase, podoabe, monede vechi, arme medievale, varfuri de lance si multe alte lucruri interesante cu o vechime impresionanta ar fi doar o parte din „zestrea” sectiei de muzeu din Pascani.

Nemultumirea muzeografului este faptul ca foarte putini vizitatori calca pragul institutiei, iar din cauza pandemiei numarul lor s-a redus drastic. Sunt zile in care poti sa ii numeri pe degete pe cei care sunt curiosi sa vada traditiile si radacinile neamului romanesc.

Administratia locala a precizat ca urmeaza sa aloce bani pentru atestarea obiectelor din cadrul muzeului actual al Pascani si ca se va incepe cu documentele si cartile vechi.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow