3.7 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 4, 2021

Demersuri pentru acreditarea muzeului din Pașcani. Mii de piese valoroase, la parterul unui bloc ANL

Primaria municipiului Pascani a inceput demersurile pentru infiintarea unui muzeu cu personalitate juridica, care va functiona in Palatul Cantacuzino in urma reabilitarii cu fonduri europene. Obtinerea sursei finantare a fost conditionata de existenta unui muzeu acreditat, iar deocamdata, cel existent de pe strada Stefan cel Mare, vis-a-vis de Policlinica din oras este doar o sectie, care nu exista oficial in acte.

Potrivit celor spuse de reprezentantii administratiei locale din municipiul Pascani, noua institutie de cultura va trebui sa aiba o organigrama, un statut de functii si regulament de functionare. Mai mult, obiectele de patrimoniu trebuie evaluate de către experți și certificate de către Ministerul Culturii, care va autoriza funcționarea muzeului in noua locatie.

In prezent, la sectia de pe strada Stefan cel Mare din cele aproape cinci mii de obiecte care fac parte din trei categorii, doar aproape o suta sunt acreditate.

Chiar si in aceste conditii, muzeograful Daniel Sava, precizeaza ca sunt lucruri valoroase, unele piese de tezaur, care prezinta istoria si traditia locurilor din preajma municipiului. Cele mai vechi  sunt cateva fragmente osteologice care se considera a fi ale unor animale disparute in urma cu mii de ani.

Vase, podoabe, monede vechi, arme medievale, varfuri de lance si multe alte lucruri interesante cu o vechime impresionanta ar fi doar o parte din „zestrea” sectiei de muzeu din Pascani.

Nemultumirea muzeografului este faptul ca foarte putini vizitatori calca pragul institutiei, iar din cauza pandemiei numarul lor s-a redus drastic. Sunt zile in care poti sa ii numeri pe degete pe cei care sunt curiosi sa vada traditiile si radacinile neamului romanesc.

Administratia locala a precizat ca urmeaza sa aloce bani pentru atestarea obiectelor din cadrul muzeului actual al Pascani si ca se va incepe cu documentele si cartile vechi.

DE LA ACELAȘI AUTOR

FOTO | Cupluri de aur premiate de Ziua Națională, la Heleșteni

Respectul, iubirea si daruirea de a merge alaturi de partenerul de viata, timp de jumatate de secol,...

A început montarea căsuțelor pentru Târgul de Crăciun de la Pașcani. Deschiderea ar urma să fie săptămâna viitoare

Au inceput sa fie montate casutele de lemn pentru targul de Craciun pe esplanada din municipiul Pascani....

VIDEO | El este medicul pășcănean decorat de președintele țării. Sergiu Ungureanu – tânăr din Republica Moldova, doctor dedicat Pașcaniului

Un medic pascanean a fost decorat cu ordinul Meritul Sanitar in grad de cavaler, de catre presedintele...

VIDEO | Maria Ojică a trecut încă o etapă din SuperStar. Se află printre ultimii opt concurenți

Maria Ojica, tanara de 21 de ani din municipiul Pascani a reusit sa treaca si de prima...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI