Slider

• Dosarul este unul extrem de fierbinte: patru politisti locali, un politist de la Politia Nationala si un jandarm sunt acuzati ca au snopit in bataie doi golani care faceau scandal pe strada • Cei in cauza sustin ca au fost acuzati pe baza propriilor declaratii date in calitate de martori • La finalul saptamanii trecute, Curtea de Apel Iasi a decis sa elimine de la dosar declaratiile a trei dintre acuzati • Este vorba de acele declaratii care au fost date initial in calitate de martori

La finalul saptamanii trecute, judecatorii de la Curtea de Apel Iasi au decis sa scoata de la un dosar extrem de sensibil unele dintre declaratiile cele mai importante. Este vorba de un dosar penal in care mai multi politisti sunt judecati pentru ca au snopit in bataie doi tineri care faceau scandal pe strada.

Nu este o decizie prin care s-a hotarat doar excluderea unor probe, ci o decizie prin care acele probe sunt eliminate in fizic de la dosar. Cele trei declaratii in care era descrisa situatia de fapt si care au contribuit la trimiterea in judecata a inculpatilor nu vor mai exista deloc la dosar, pentru ca magistratul care urmeaza sa decida cu privire la vinovatia acuzatilor sa nu le poata vedea si implicit sa nu-l poata influenta.

La acest moment, nu se cunoaste motivarea instantei de judecata, dar, cel mai probabil, s-a recurs la acest gest pentru ca acuzatii au fost audiati in prima faza in calitate de martori, iar acele declaratii au fost folosite ulterior impotriva lor.

In acest context, a fost incalcat principiul autoincriminarii. Exista deja sactiuni date de CEDO cu privire la incalcarea acestui principiu de drept. Posibilitatea unei persoane de a se prevala de dreptul la tacere, de a nu se autoincrimina, poate fi pusa in aplicare doar atunci cand acea persoana are calitatea de suspect sau inculpat intr-un dosar.

Continuarea pe BZI

Slider