More

  Deciziile de impunere de la ANAF revin oficial, dar numai pentru anumite PFA-uri

  Deși din 2018 s-a trecut la un regim de autoimpunere, impozitul pe venit și contribuțiile de pensii (CAS) și sănătate (CASS) pot fi stabilite iar prin decizii de impunere emise de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Însă această stabilire din oficiu a taxelor pe venituri se aplică numai pentru anumite persoane fizice autorizate (PFA).

  Cum să te pregătești și să treci cu succes de controlul fiscal

  Pentru a putea preveni efectele de cele mai multe ori negative ale unui control fiscal și/sau pentru a le contracara este necesară o analiză și o pregătire permanentă, o gestionare a activității financiar-contabile pentru a răspunde astfel cerințelor controlului în cauză. Pentru a ști asta, trebuie să cunoaștem metodele și procedeele de control, obiectivele, natura investigațiilor pe care le gestionează inspectorii și, „înarmați” cu ele, putem trece la „contraatac”, adică ne putem pregăti și face față cu succes controlului fiscal. Cursul de față are menirea de a răspunde acestor cerințe, de a putea fi pregătiți și trece cu succes prin orice formă de control fiscal.

  Concret, vorbim de două proceduri oficializate recent care vizează PFA-urile care evită ori plata totală a taxelor, ori doar plata CAS și CASS. Acestea se aplică începând cu veniturile obținute în anul 2018.

  Una dintre proceduri se referă la persoanele care n-au depus deloc declarația unică și despre care reprezentanții ANAF află că au obținut venituri sau că e posibil să fi obținut venituri. În baza prevederilor respective, se poate stabili din oficiu impozitul pe venit, care să fie concretizat într-o decizie de impunere.

  Cealaltă procedură se referă la persoanele care, deși au depus declarația unică, au precizat că nu vor datora CAS și CASS și, ulterior, au depășit pragul de venituri ce obligă la plata contribuțiilor. În aceste cazuri, decizia de impunere emisă este pentru a stabili contribuțiile sociale ce trebuie achitate la stat.

  Dacă prima procedură a fost oficializată miercuri, a doua a fost oficializată acum o lună. Asta înseamnă că autoritățile fiscale au acum cadrul legal care le permite din nou să emită decizii de impunere.

  Important! Subliniem încă o dată că aceste decizii de impunere vizează exclusiv PFA-urile care încearcă să evite plata taxelor la ANAF. Persoanele care își declară corect veniturile și își plătesc la timp taxele aferente n-au de ce să primească decizii de impunere.

  CONTINUARE PE AVOCATNET.RO

  loading...

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Programul Noua Casă suferă noi modficări. Plafonul de creditare ar putea ajunge până la 140.000

  Programul „Noua Casă” îşi propune să dubleze plafonul de creditare pentru locuinţele noi, pentru suma maximă fiind necesar un avans de 15%. Propunerea se...

  Este oficial: Românii pot accesa finanţarea de 15.000 de euro prin programul „Casa Eficientă Energetic”

  De marti, 15 septembrie 2020, românii pot accesa programul „Casa Eficientă Energetic” prin care pot primi o finanţarea de până la 15.000 de euro pentru...

  AFIR: Tinerii fermieri pot accesa fonduri de peste 38 de milioane de lei, prin PNDR 2020

  Tinerii fermieri pot solicita finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020) într-o nouă sesiune, începând din 16 septembrie, timp...