15.2 C
Paşcani
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Deciziile de impunere de la ANAF revin oficial, dar numai pentru anumite PFA-uri

Deși din 2018 s-a trecut la un regim de autoimpunere, impozitul pe venit și contribuțiile de pensii (CAS) și sănătate (CASS) pot fi stabilite iar prin decizii de impunere emise de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Însă această stabilire din oficiu a taxelor pe venituri se aplică numai pentru anumite persoane fizice autorizate (PFA).

Cum să te pregătești și să treci cu succes de controlul fiscal

Pentru a putea preveni efectele de cele mai multe ori negative ale unui control fiscal și/sau pentru a le contracara este necesară o analiză și o pregătire permanentă, o gestionare a activității financiar-contabile pentru a răspunde astfel cerințelor controlului în cauză. Pentru a ști asta, trebuie să cunoaștem metodele și procedeele de control, obiectivele, natura investigațiilor pe care le gestionează inspectorii și, „înarmați” cu ele, putem trece la „contraatac”, adică ne putem pregăti și face față cu succes controlului fiscal. Cursul de față are menirea de a răspunde acestor cerințe, de a putea fi pregătiți și trece cu succes prin orice formă de control fiscal.

Concret, vorbim de două proceduri oficializate recent care vizează PFA-urile care evită ori plata totală a taxelor, ori doar plata CAS și CASS. Acestea se aplică începând cu veniturile obținute în anul 2018.

Una dintre proceduri se referă la persoanele care n-au depus deloc declarația unică și despre care reprezentanții ANAF află că au obținut venituri sau că e posibil să fi obținut venituri. În baza prevederilor respective, se poate stabili din oficiu impozitul pe venit, care să fie concretizat într-o decizie de impunere.

Cealaltă procedură se referă la persoanele care, deși au depus declarația unică, au precizat că nu vor datora CAS și CASS și, ulterior, au depășit pragul de venituri ce obligă la plata contribuțiilor. În aceste cazuri, decizia de impunere emisă este pentru a stabili contribuțiile sociale ce trebuie achitate la stat.

Dacă prima procedură a fost oficializată miercuri, a doua a fost oficializată acum o lună. Asta înseamnă că autoritățile fiscale au acum cadrul legal care le permite din nou să emită decizii de impunere.

Important! Subliniem încă o dată că aceste decizii de impunere vizează exclusiv PFA-urile care încearcă să evite plata taxelor la ANAF. Persoanele care își declară corect veniturile și își plătesc la timp taxele aferente n-au de ce să primească decizii de impunere.

CONTINUARE PE AVOCATNET.RO

Alte articole