13.6 C
Paşcani
duminică, iunie 4, 2023
Array

Decizie suspectă! Nu se mai face studiu de fezabilitate pentru autostrada Iaşi – Târgu Mureş

CNAIR a anunţat că nu va mai face studiu de fezabilitate pentru autostrada Iaşi – Tg. Mureş şi va folosi studiile vechi. Acestea indicau un cost uriaş, de 9 miliarde de euro, motiv pentru care a şi fost respins proiectul în trecut. Asociaţia „Pro Infrastructură“ consideră că această decizie ar putea arunca în aer întregul proiect. „Luarea unor decizii populiste şi pripite prezintă toate premisele unui dezastru, unui blocaj total al uneia dintre cele mai importante autostrăzi româneşti“ – este reacţia Asociaţiei.

Autorităţile centrale găsesc noi moda­lităţi de a tergiversa începerea proiectului pri­vind construirea autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş. Clasa politică ieşeană a eşuat la­mentabil în ultimii 12 ani să facă lobby pentru proiect, iar Compania Naţională de Ad­ministrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) caută motive pentru a-l îngropa definitiv. Ultima găselniţă a fost devoalată de Asociaţia „Pro Infrastructură“, o organizaţie care monitorizează atent proiectele de infrastructură din ţară.

Licitaţii lansate în baza studiilor de fezabilitate vechi?

Reprezentanţii organizaţiei au precizat că, la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul unei dezbateri, CNAIR a anunţat că va renunţa complet la actualizarea studiilor de fezabilitate pentru autostradă, iar licitaţiile de proiectare şi execuţie ar urma să fie făcute în baza documentaţiilor din anii 2009 – 2010. Cel mai probabil, într-o astfel de ipoteză, CNAIR va fi cea care va revizui documentaţiile.

Pe vremea USL, când parlamentarii PSD şi PNL de Iaşi se băteau cu pumnul în piept că nu vor vota bugetul de stat dacă nu sunt finanţări pentru Moldova – ceea ce, evident, nu s-a întâmplat, guvernul social-liberal a refuzat să aprobe indicatorii tehnico-economici stabiliţi prin stu­diile de fezabilitate. Motivul? Suma excesiv de mare prevăzută pentru realizarea autostrăzii, respectiv peste 9 miliarde de euro. Asociaţia „Pro Infrastructură“ a su­bliniat că lansarea licitaţiilor în baza studiilor vechi va crea blocaje mari în implementare.

„Organizaţiile de mediu au identificat, prin metode ştiinţifice bazate pe date serioase din teren, în cadrul unui pro­iect pan-european de proiectare a au­tostrăzilor «verzi» (prietenoase cu me­diul), numeroase trasee folosite de urşi care intersectează (sau chiar se suprapun perfect peste) traseul Autostrăzii A8 între Târgu Mureş şi Ditrău. Pe acest segment, în studiul de fezabilitate din 2010, nu există ecoducte care să permită permeabilitatea (trecerea urşilor dintr-un habitat în altul). Tunelurile şi viaductele, conform datelor culese de experţi, nu sunt suficiente sau nu sunt bine amplasate“, spun reprezentanţii organizaţiei pe pagina oficială de Facebook a Asociaţiei.

Ei au amintit că CNAIR vrea să rezilieze contractul pentru revizuirea tronsonului Târgu Mureş – Ditrău, contract care, în prezent, este suspendat, ca urmare a unor nereguli descoperite de Curtea de Conturi.

Despre celelalte două segmente, Asociaţia a su­bliniat că lansarea licitaţiilor în baza studiilor vechi implică şi utilizarea studiului geotehnic realizat la vremea respectivă.

 

CONTINUARE PE ZIARUL DE IASI

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow