23.7 C
Paşcani
luni, august 15, 2022
Array

De vineri se schimbă documentul cu care se face dovada asigurării RCA

Noul cadru legal al asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) prevede înlocuirea documentului cu care se poate face dovada încheierii acesteia. Astfel, modelul actului ce atestă existența asigurării RCA va fi schimbat efectiv începând cu data de 23 decembrie.
Asigurarea RCA este reglementată, începând din data de 19 septembrie, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 54/2016. Acest act normativ prevede, printre altele, înlocuirea poliței de asigurare RCA cu contractul RCA.

Concret, modelul noului document cu care se va face dovada încheierii asigurării RCA este inclus în Norma Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nr. 39/2016, ce va intra în vigoare vineri, explică avocatnet.ro. Asta înseamnă că polița RCA mai poate fi emisă până joi, iar apoi va trebui folosit, la încheierea asigurării obligatorii, contractul RCA.

În principiu, contractul RCA va conține cam aceleași informații ce se regăsesc în prezent în polița RCA, doar că diferă formatul în care sunt prezentate acestea. Mai exact, contractul RCA, al cărui model este anexat articolului de față, va conține:

numărul și data încheierii;

părțile contractului;

perioada de valabilitate;

limitele maxime de răspundere stabilite de către asigurătorul RCA;

prima de asigurare;

numărul ratelor și scadența acestora;

intermediarul, dacă este cazul;

clasa bonus-malus;

numărul de înmatriculare/înregistrare al vehiculului;

numărul de identificare al vehiculului;

statele în care acest document are valabilitate.

Polițele RCA emise până la data de 22 decembrie își vor păstra valabilitatea, chiar dacă din 23 decembrie va fi folosit contractul RCA. Cu alte cuvinte, persoanele care dețin acum o poliță RCA nu vor fi nevoite să o preschimbe în contract RCA. Informația aceasta a fost confirmată, la solicitarea AvocatNet.ro, de un reprezentant al ASF.

Sursa: Digi 24

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow