9.6 C
Paşcani
luni, octombrie 2, 2023
Array

De sâmbătă, becurile cu incandescenţă vor fi retrase definitiv de pe piaţă

 

 

 

 

 

 

 

 

Becurile cu incandescenţă vor dispărea definitiv de la comercializare începând de sâmbătă, când intră în vigoare o directivă europeană în acest sens, măsura fiind menită să conducă la economisirea energiei, transmite agenţia EFE.
Această dată încheie perioada tranzitorie începută în luna septembrie 2009, când au fost retrase de la comercializare becurile cu incandescenţă cu o putere de peste 100 de waţi, în anii 2010 şi 2011 fiind retrase şi cele de peste 75 şi de 60 de waţi.
Consumatorii vor putea să le înlocuiască cu becuri fluorescente compacte, care consumă cu 75% mai puţină energie decât cele cu incandescenţă, sau halogene, echivalente cu cele incandescente din punctul de vedere al calităţii iluminării, dar care consumă cu 25-50% mai puţin decât acestea din urmă.
Lămpile moderne LED se prefigurează a fi succesoarele naturale ale celor cu incandescenţă din punctul de vedere al calităţii, ele permiţând în plus economisirea a până la 70% din energia consumată. Acestea au însă şi un inconvenient major: preţul ridicat, cuprins între 15 şi 25 de euro, în comparaţie cu un euro cât costă un bec tradiţional, este obstacolul major ce împiedică extinderea utilizării lămpilor LED.
Odată cu înlocuirea becurilor tradiţionale, Comisia Europeană estimează că fiecare cămin va economisi în medie 50 de euro pe an. Va exista şi un impact favorabil asupra mediului înconjurător, durata de viaţă mai mare a noilor becuri permiţând reducerea cantităţii de reziduuri şi vor scădea şi emisiile de dioxid de carbon.
Sursa: Adevarul

Alte articole