5.8 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 10, 2022
Array

De la inceputul anului 18 persoane din judetul Iasi au solicitat ajutor prin formularul E 112

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Iasi (CJAS) a aprobat de la inceputul anului 18 cereri, in baza formularului E112. Rudele bolnavilor din spitalele iesene au incercat orice posibilitate pentru o sansa la viata.

Pentru multi pacienti, formularul E112 reprezinta ultima speranta, iar clinicile de peste granite sunt locul de unde se pot intoarce sanatosi acasa. Din cei 18 ieseni care au primit raspuns pozitiv la solicitari, 10 au fost diagnosticati cu afectiuni oncologice grave, 6 cu afectiuni ale sistemului circulator, unul cu afectiuni urologice si unul cu probleme grave la nivelul nasului si urechilor.

Destinatia acestora a fost Germania, Franta, Austria si Italia.

In anul 2012 au fost aprobate 31 de dosare in baza formularului E112, iar in anul 2011 au plecat in spitalele din strainatate 20 de ieseni, conform bzi.ro. In topul tarilor de destinatie se afla Germania, dupa care urmeaza Austria, Belgia, Italia si Franta. Unitatile sanitare intocmesc raportul medical, iar intreg dosarul este depus la CJAS Iasi.

Banii necesari interventiilor medicale sunt decontati de stat in baza contractului de reciprocitate, incheiat cu statele membre ale Uniunii Europene. Chiar daca solicitarile sunt aprobate, partea proasta este ca medicii de peste granite incep sa refuze sa mai trateze pacienti romani din cauza datoriilor. La nivelul intregii tari s-a acumulat o datorie totala de 168 milioane de euro, atat in baza formularelor europene cat si prin utilizarea cardurilor europene de sanatate. Majoritatea celor care au nevoie de tratament in strainatate sunt copii.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow