24.1 C
Paşcani
joi, august 11, 2022

De la anul, românii vor avea acces online la informaţiile despre contractele lor de muncă și vor putea verifica dacă angajatorii le plătesc la timp dările

Din 2023, românii îşi vor putea verifica vechimea în câmpul muncii cu doar câteva click-uri pe internet şi vor afla dacă angajatorii le-au plătit contribuţiile către stat. În prezent, avem o lege care le permite angajaţilor accesul online la datele proprii, dar nu se poate aplica, pentru că platforma nu există. Experţii preconizează că implementarea acestei legi va duce la diminuarea muncii la negru şi a evaziunii fiscale.

Zeci de oameni ajung zilnic la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti ca să îşi verifice vechimea în câmpul muncii. De aici a aflat Cornel că firma la care a lucrat în 2011 nu i-a plătit dările către stat timp de 3 ani.

Cornel Vengher, angajat: Nu mi s-a recunoscut vechimea. S-a dat în judecată şi acum a trebuit să vin, să umblu, să mă rog de ei să îmi recunoască vechimea. Ni se reţineau din salariu drepturile pentru CAS, dar nu se virau mai departe.

De la mijlocul anului viitor, astfel de cazuri vor fi depistate din timp, asta pentru că românii vor putea verifica online dacă angajatorii le plătesc la timp dările.

În prezent, există o lege adoptată de Parlament şi promulgată de preşedintele României, dar nu poate fi pusă în practică. Lipseşte infrastructura.

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii: Actualele echipamente care datează din 2001 nu oferă această posibilitate. De altfel, REVISAL-ul a fost iniţial constuit pentru a-i ajuta pe inspectorii de muncă atunci când efectuează un control, astfel încât să o poată face încrucişat„.

Platforma va fi dezvoltată cu fonduri din PNRR şi le va oferi românilor şi informaţii despre studiile absolvite.

În plus, documentul virtual va putea fi printat şi folosit în relaţiile cu instituţiile statului, pentru că are valoare juridică.

Continuarea pe stiri.tvr.ro

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Încep licitațiile pentru primele parcări rezidentiale

  Administrația locală din Pașcani anunță ca va demara, din...

Tineri amendați pentru lipsa de educație

Doi tineri din Pașcani au fost surprinși de Poliția...

Accident rutier cu patru victime la Butea

Accident rutier cu trei victime in comuna Butea. Evenimentul...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow