More

  De la 1 iulie, ieşenii îşi pot ridica noile buletine, cele cu date biometrice

  Array

  Începând de luna viitoare, ieşenilor li se va elibera noi acte de identitate. Acestea vor fi realizate după modelul european, vor fi mai mici, iar cine doreşte, poate cere o carte de identitate electronică ce va conţine un cip şi amprenta titularului.

  Acest act de identitate va fi mai mic ca format, având doar 85,6 x 54 mm, adică dimensiunile unui permis de conducere, iar informaţiile vor fi tipărite atât pe faţă, cât şi pe verso. Pe buletin vor fi trecute numele şi prenumele, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii, semnătura, fotografia, CNP-ul şi adresa de domiciliu. Vor exista şi cărţi de identitate electronice, care nu sunt însă obligatorii. Acestea vor conţine un microcip cu informaţiile în format electronic. Acestea vor include date biometrice constând în imaginea titularului şi amprentele lui.

  img.php

  Într-o anexă a proiectului normativ, există o serie de informaţii privind procedurile de preluare a datelor biometrice pentru emiterea documentelor electronice. „Datele biometrice se colectează în scopul includerii în documentele electronice, în vederea verificării autenticităţii acestora şi a identificării fără echivoc a titularului, printr-o comparare directă între datele puse la /dispoziţie de titular şi cele incluse în documentele electronice“, se arată în anexă.

  „Diferenţa între cele două tipuri de acte de identitate constă în aceea că, în cartea electronică de identitate se înscriu, în plus, date în format electronic, şi va avea şi un cip cu certificate digitale şi date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială, dar şi imaginile impresiunilor papilare a două degete“, au precizat specialişti din cadrul Biroului de Evidenţă al Ministerului Afacerilor Interne.

  Amprentele se vor lua numai cu acordul expres al titularului, iar pentru minori, numai cu acordul părinţilor. Potrivit autorităţilor, implementarea noilor buletine se va face în mod treptat, în termen de maximum şase luni de la data emiterii primei cărţi electronice de identitate.

  Implementarea noilor buletine se va face în mod treptat, în termen de maximum şase luni de la data emiterii primei cărţi electronice de identitate.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet