More

  De duminică se pot mânca struguri! Ortodocşii vor sărbători Schimbarea la Faţa

  Array

  Duminică, creştinii ortodocşi prăznu­iesc Schimbarea la Faţă a Domnului, o sărbătoare care aminteşte de minunea petrecută pe muntele Tabor, de ziua în care Mântuitorul i-a luat pe muntele din Galileea pe apostolii Petru, Iacov şi Ioan pentru a le întări convingerea, prin schimbarea Sa la faţă, că este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu.

  Această sărbătoare are dată fixă, fiind celebrată mereu pe 6 august, şi este considerată a fi una cu o importanţă deosebită în rândul sărbăto­rilor ortodoxiei, interpretarea ei fiind aceea de dovadă pe care o aduce Mântuitorul direct apostolilor despre dumnezeirea Sa.

  În ceea ce priveşte obice­iurile din această zi, în unele biserici se aduc strugurii aflaţi în pârg, se sfinţesc şi apoi se împart la credincioşi, în timp ce în alte lăcaşe de cult se face o pomenire a morţilor, în special a eroilor care au căzut pentru apărarea ţării.

  Altă tradiţie spune că în Grecia şi în România anotimpul recoltelor începe, în mod tradiţional, în ziua Schimbării la Faţă, iar strugurii, în special, nu se mâncau înainte de 6 august.

  Anul acesta, cu ocazia acestei sărbători, Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va merge pe masivul Ceahlău pentru a ţine Sfânta Liturghie la biserica de pe munte ce poartă hramul Schimbării la Faţă a Domnului, fiind acompaniat de câteva sute de preoţi şi credincioşi.

   

  ZIARUL DE IASI

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Prețurile pentru serviciile funerare ale morților de COVID-19 ar putea exploda! Lucrătorii din domeniu se tem să-i îmbrace pe decedați: „Va fi o nenorocire”

  Prețurile pentru serviciile funerare ale morților de COVID-19 ar putea exploda! Lucrătorii din domeniu se tem să-i îmbrace pe decedați: „Va fi o nenorocire”. //

  Din 13 aprilie se deschide un nou flux de vaccinare la Pașcani. Situația în ultimele 24 de ore în Iași

  Începând cu data de 13 aprilie vor fi deschise fluxuri suplimentare în centre existente: 4 în Mun. Iași, 1 în Pașcani, 1 în Podu Iloaiei. //

  Când am putea renunța la purtarea măștii în spațiile publice. Anunțul prim-ministrului Cîțu

  Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat vineri că românii ar putea renunța la purtarea măștii în spații publice în momentul în care se atinge pragul de 10 milioane de persoane imunizate. //

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet