9.4 C
Paşcani
luni, martie 27, 2023
Array

De duminică se pot mânca struguri! Ortodocşii vor sărbători Schimbarea la Faţa

Duminică, creştinii ortodocşi prăznu­iesc Schimbarea la Faţă a Domnului, o sărbătoare care aminteşte de minunea petrecută pe muntele Tabor, de ziua în care Mântuitorul i-a luat pe muntele din Galileea pe apostolii Petru, Iacov şi Ioan pentru a le întări convingerea, prin schimbarea Sa la faţă, că este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu.

Această sărbătoare are dată fixă, fiind celebrată mereu pe 6 august, şi este considerată a fi una cu o importanţă deosebită în rândul sărbăto­rilor ortodoxiei, interpretarea ei fiind aceea de dovadă pe care o aduce Mântuitorul direct apostolilor despre dumnezeirea Sa.

În ceea ce priveşte obice­iurile din această zi, în unele biserici se aduc strugurii aflaţi în pârg, se sfinţesc şi apoi se împart la credincioşi, în timp ce în alte lăcaşe de cult se face o pomenire a morţilor, în special a eroilor care au căzut pentru apărarea ţării.

Altă tradiţie spune că în Grecia şi în România anotimpul recoltelor începe, în mod tradiţional, în ziua Schimbării la Faţă, iar strugurii, în special, nu se mâncau înainte de 6 august.

Anul acesta, cu ocazia acestei sărbători, Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va merge pe masivul Ceahlău pentru a ţine Sfânta Liturghie la biserica de pe munte ce poartă hramul Schimbării la Faţă a Domnului, fiind acompaniat de câteva sute de preoţi şi credincioşi.

 

ZIARUL DE IASI

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow