21.4 C
Paşcani
marți, mai 30, 2023
Array

De cinci ani de zile polițiștii păşcăneni nu au mai tras cu pistolul după infractori

pistol politieAu trecut mai bine de cinci ani de zile, de când un lucrător al Poliției Pașcani nu a mai folosit armamentul din dotare, în situațiile prevăzute de lege. Cei peste 140 de polițiști au reușit să evite în a face uz de armă, deși în unele cazuri s-au aflat în situații limită.

Comandantul, Mihai Nacuţă, a precizat că ultima situație în care un agent de poliție a folosit arma, a fost în anul 2007, atunci când un lucrător al Postului de Poliție Șirețel a tras câteva focuri în aer pentru a reține mai multe persoane, care sustrăgeau material lemnos din pădure.

Cei care doresc să încalce legea, nu ar trebui să se bucure la auzul acestor date, deoarece conform unui plan stabilit la nivelul fiecărui Inspectorat de Poliție, agenții de poliție merg periodic la trageri, pentru a nu-și pierde îndemânarea.

Șeful Poliției Pașcani a mai declarat că lucrătorii săi nu și-au mai folosit pistolul, de câțiva ani, fiindcă nici nu au fost înregistrate infracțiuni deosebit de grave și că este îmbucurător că nu s-a ajuns în astfel de situații.

Potrivit legii 218, privind organizarea și funcționarea Poliției Române, agentul de poliție poate folosi arma, numai după somația “Stai, stai că trag!”, în anumite împrejurări deosebite prevăzute în articolul 34 și numai împotriva celor care:
a) întreprind acţiuni care pun în pericol integritatea corporală, sănătatea sau bunurile altor persoane;
b) blochează, în afara condiţiilor legii, căile publice de circulaţie, încearcă să pătrundă, pătrund fără drept sau refuză să părăsească sediile autorităţilor publice, ale partidelor politice, ale instituţiilor şi organizaţiilor de interes public ori privat, periclitează în orice mod integritatea sau securitatea acestora ori a personalului sau tulbură desfăşurarea normală a activităţii;
c) ultragiază persoanele cu funcţii ce implică exerciţiul autorităţii publice;
d) se opun sau nu se supun, prin orice mijloace, îndeplinirii solicitărilor legale ale poliţistului, numai dacă există o temere legitimă că prin acţiunile lor pot pune în pericol integritatea corporală sau viata poliţistului.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow