More

  De cinci ani de zile polițiștii păşcăneni nu au mai tras cu pistolul după infractori

  Array

  pistol politieAu trecut mai bine de cinci ani de zile, de când un lucrător al Poliției Pașcani nu a mai folosit armamentul din dotare, în situațiile prevăzute de lege. Cei peste 140 de polițiști au reușit să evite în a face uz de armă, deși în unele cazuri s-au aflat în situații limită.

  Comandantul, Mihai Nacuţă, a precizat că ultima situație în care un agent de poliție a folosit arma, a fost în anul 2007, atunci când un lucrător al Postului de Poliție Șirețel a tras câteva focuri în aer pentru a reține mai multe persoane, care sustrăgeau material lemnos din pădure.

  Cei care doresc să încalce legea, nu ar trebui să se bucure la auzul acestor date, deoarece conform unui plan stabilit la nivelul fiecărui Inspectorat de Poliție, agenții de poliție merg periodic la trageri, pentru a nu-și pierde îndemânarea.

  Șeful Poliției Pașcani a mai declarat că lucrătorii săi nu și-au mai folosit pistolul, de câțiva ani, fiindcă nici nu au fost înregistrate infracțiuni deosebit de grave și că este îmbucurător că nu s-a ajuns în astfel de situații.

  Potrivit legii 218, privind organizarea și funcționarea Poliției Române, agentul de poliție poate folosi arma, numai după somația “Stai, stai că trag!”, în anumite împrejurări deosebite prevăzute în articolul 34 și numai împotriva celor care:
  a) întreprind acţiuni care pun în pericol integritatea corporală, sănătatea sau bunurile altor persoane;
  b) blochează, în afara condiţiilor legii, căile publice de circulaţie, încearcă să pătrundă, pătrund fără drept sau refuză să părăsească sediile autorităţilor publice, ale partidelor politice, ale instituţiilor şi organizaţiilor de interes public ori privat, periclitează în orice mod integritatea sau securitatea acestora ori a personalului sau tulbură desfăşurarea normală a activităţii;
  c) ultragiază persoanele cu funcţii ce implică exerciţiul autorităţii publice;
  d) se opun sau nu se supun, prin orice mijloace, îndeplinirii solicitărilor legale ale poliţistului, numai dacă există o temere legitimă că prin acţiunile lor pot pune în pericol integritatea corporală sau viata poliţistului.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Noi amănunte din jurul tranzacţiei prin care firma Doinei Cepalis a fost preluată de grupul Holmbergs

  Înţelegerea dintre cele două părţi include atât o componentă în bani, cât şi una în acţiuni. Doina Cepalis a primit un procent din acţiunile...

  Asfalt nou în comuna Moțca. Investiție de 4 milioane de lei

  De cateva zile au inceput lucrari de asfaltare in comuna Motca, in cele doua sate componente. In cadrul unui proiect cu fonduri guvernamentale, s-a...

  PMP cere adoptarea în regim de urgenţă a legilor privind eliminarea pensiilor speciale şi reducerea numărului de parlamentari la 300. (P)

  PMP a cerut astăzi convocarea Birourilor Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului pentru eliminarea din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor a...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI