2.7 C
Paşcani
joi, noiembrie 30, 2023

De ce se întrerupe furnizarea apei la Paşcani?! Opoziţia politizează subiectul şi aşteaptă răspunsuri de la primar, nu de la ApaVital – VIDEO

În urma întreruperii furnizării apei la Paşcani, din cauza nivelului scăzut în puţurile de captare au rămas numeroase întrebări şi comentări, mai ales pe reţele de socializare. Operatorul regional a explicat că problema a apărut ca urmare a secetei din ultima perioadă dar şi a lucrărilor de exploatare a balastierelor de pe albia râului Moldova.

 

PUTURI FARA APA, DESI PLOUA TORENTIAL

Mai exact doar 61% din necesarul de apă pentru municipiu pooate fi asigurat in momentul de fata din puţurile de la Motca, pentru Paşcani. Aceleaşi probleme au fost şi la puţurile de apă de la Verseni, cele ale municipiului Iaşi care ar fi trebuit să asigure diferenţa de apă pentru Paşcani prin reţeaua de interconectare. Pentru umplerea rezervoarelor cu apă şi asigurarea presiunii necesare a fost nevoie ca furnizarea apei să fie întreruptă pe 10 iunie de la ora 09.00 dimineaţa până dupăamiaza la ora 18.00 şi noaptea de la ora 22.00 până a doua zi dimineaţă.

Reprezentanţii ApaVital au explicat că precipitaţiile din ultima perioadă nu au avut timp să se infiltreze până la puţurile de apă, mai ales dacă au fost torenţiale şi că au fost luate o serie de măsuri pentru a fi asigurat debitul necesar, dar ele nu au avut rezultatul aşteptat.
Reluarea furnizării apei a fost făcută vineri dimineaţa, dar pe câteva străzi din Paşcani a fost întreruptă din nou, din cauza unor avarii. Este vorba despre străzile 1 Decembrie, 22 Decembrie, Cuza Vodă, Brateș, Mihai Eminescu și Izvoarelor din municipiul Pașcani. Problema a fost rezolvată în jurul orei 15.00.

PASCANIUL FARA APA, PE TIMP DE NOAPTE

Furnizarea apei va fi întreruptă din nou cel mă probabil până la începutul săptămânii viitoare, doar pe timp de noapte începând cu ora 22.00.
Debitele din puţurile de captare au început să crească natural iar de săptămâna viitoare se aşteaptă revenirea la cotele normale. De asemenea au fost înlocuite unele pompe cu alte echipamente mai puternice. Problemele ar urma să fie rezolvate definitiv după realizarea lucrărilor de extindere a reţelelor de apă şi canalizare, proiect din fonduri europene unde Pascaniul are programate investitii de peste 25 milioane de euro. După eliminarea pierderilor de pe reţelele de distribuţie, acum de peste 50%, apa adunată în rezervoare ar fi suficientă pentru asigurarea consumului, spun reprezentanţii operatorului ieşean.

LIBERALII SPECUALEAZA POLITIC. PRIMARUL SA RASPUNDA, NU APAVITAL!

Subiectul este speculat politic de consilierii locali din opoziţie. În cadrul unei conferinţe de presă organizată joi la sediul PNL Paşcani, consilierul Marius Pintilie a spus că primarul municipiului, principalul său contracandidat ar trebui să explice cetăţenilor care sunt cauzele şi soluţiile acestei probleme. El a precizat că functionarii care se ocupă cu monitorizarea serviciilor publice ar trebui să prezinte un raport privitor la întreruperile de apă.
Opoziţia a lăsat să se înţeleagă că operatorul ieşean este protejat de primar pe motiv că până acum nu ar fi dat nici o sancţiune pentru problemele care au apărut. Mai mult comunicatorul ApaVital a fost criticat pentru intervenţiile sale în spaţiul public, mai ales pe reţelele de socializare.
Atât primarul Dumitru Pantazi cât şi Gheorghe Vlasie de la ApaVital au refuzat să comenteze acuzaţiile consilierilor PNL.

Menţionăm că şi fostul operator de apă şi canalizare Prest Serv Apa a avut probleme de furnizare din cauza secetei. În timpul verii furnizarea apei era întreruptă de regulă în timpul nopţii pentru refacerea rezervelor de apă.
Conform datelor oficiale puţurile de la Motca au asigurat apa pentru Paşcani doar 63% din necesar în anul 2016, 63,69% în anul 2019 şi 61,64% în prezent. Restul apei necesare este asigurată din puţurile ApaVital de la Verseni prin reţeaua de interconectare.

Alte articole