De ce n-are Sanatatea bani cand platim contributii pe aproape orice venit?

Slider

Guvernul a decis in sedinta de saptamana trecuta sa prelungeasca valabilitatea cardurilor de sanatate cu doi ani, pana la finalul mandatului PSD. Motivul spus clar e “degrevarea bugetului” si suntem asigurati ca, din punct de vedere al securitatii si functionarii, nu vor fi probleme.

Practic, acum suntem anuntati ca, la momentul infiintarii sistemului national electronic pe baza de card, s-a stabilit sa aiba o valabilitate de 5 ani, desi aceasta ar fi putut fi de 7 ani. Iar acum, in prag de expirare a termenului, situatia a fost reevaluata si valabilitatea prelungita.

Suma necesara reinnoirii tuturor cardurilor pentru cetatenii romani nu este deloc neglijabila. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ne anunta ca “masura va permite o economie de circa 270 milioane de lei”. Adica in jur de 60 de milioane de euro pentru cele aproximativ 14.200.000 de carduri. Sau 19 lei, costul unui card.

Din informatiile obtinute de Ziare.com de la specialisti, pretul pe care il plateste Casa pentru un card de sanatate este corect, daca vorbim de achizitia la bucata sau loturi mici. In momentul in care insa bati palma pe un contract de peste 14 milioane de bucati, negocierile ar fi putut decurge mai bine.

Unde se duc banii, o enigma

Casa ne mai anunta si ca cele 60 de milioane de euro economisiti acum “urmeaza sa fie directionati spre alte cheltuieli din domeniul sanatatii publice”.

Intr-o postare pe Facebook, seful CNAS, Razvan Vulcanescu, pluseaza si spune ca banii “pot fi astfel directionati catre alte servicii medicale de care pacientii au nevoie”.

Am vrut sa aflam care sunt aceste alte cheltuieli sau servicii, ca lipsurile sunt multe, de la tratamentul pacientilor cu cancer, la deja obisnuitele defectiuni ale sistemului electronic care fac inutile insesi cardurile de sanatate. Raspunsul primit de la purtatorul de cuvant al Casei de Sanatate a fost “nu stiu sa va spun exact catre ce anume”.

Continuarea pe Ziare.com

Slider