9.5 C
Paşcani
marți, octombrie 19, 2021

De ce li s-a refuzat unor ieşeni chiria pentru stâlpii de înaltă tensiune de pe proprietate?

Decizii ale CEDO şi ale Curţii Constituţionale au fost luate în favoarea Delgaz.

Jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi deciziile Curţii Constituţionale au fost invocate într-un proces derulat la Judecătoria ieşeană. Doi ieşeni au cerut Delgaz Grid SA să plătească chirie pentru faptul că pe terenul lor se află amplasat un stâlp al companiei, iar reţeaua de curent electric le traversează proprietatea.

Cei doi au invocat faptul că prezenţa instalaţiilor electrice pe terenul lor le îngrădeşte dreptul de proprietate. Într-adevăr, legea interzice ridicarea de construcţii în apropierea conductorilor electrici de medie şi înaltă tensiune, proprietarii neputând astfel să-şi folosească după dorinţă cei 1.600 mp deţinuţi.

Magistraţii Judecătoriei au decis totuşi respingerea acţiunii înaintate de proprietari. Judecătorii au explicat că instalaţia electrică a fost realizată în 1971, în timp ce D.T. şi R.G. au devenit proprietari în 1997, printr-un contract de schimb.

Totodată, Constituţia României permite limitarea dreptului de proprietate în anumite situaţii, cu precădere atunci când este vorba de interesul public sau de asigurarea unor servituţi.

“Cele două categorii de titulari ai dreptului de proprietate privată, şi anume cei pe ale căror terenuri existau deja capacităţi energetice, respectiv cei pe ale căror terenuri urmează să se realizeze capacităţi energetive, se diferenţiază prin momentul obiectiv al realizării acestor capacităţi”, se menţionează în Decizia 986/2011 a Curţii Constituţionale.

În acelaşi an, CEDO s-a pronunţat în cauza Mirela Cernea şi alţii împotriva României, apreciind că “într-un domeniu atât de complex şi de delicat ca cel al strategiei naţionale în domeniul energetic, statul dispune de o marjă largă de apreciere pentru a-şi desfăşura politicile sale de interes general”.

În plus, petenţii nu au putut prezenta dovada producerii vreunui prejudiciu, terenul nefiind încadrat ca “neconstruibil” şi nefiind depusă nicio cerere de autorizaţie de construcţie care să le fi fost refuzată. Decizia finală urmează să fie luată de magistraţii Tribunalului, la nivelul acestei instanţe având ieri loc un termen de judecată.

Sursa Ziarul de Iasi

DE LA ACELAȘI AUTOR

Ce mai găsim în trafic: șofer cu alcoolemie de 1,28 mg/l, la Târgu Frumos

Un tanar de 25 de ani a fost prins de politistii din Targu Frumos la volanul unei...

Spitalul General C.F. Pașcani caută director financiar-contabil

Spitalul General C.F. Pașcani caută director financiar-contabil. Data-limită până la care se pot depune actele pentru dosarul...

Spitalul de Urgență Pașcani angajează cinci muncitori calificați. Se caută zidari, liftier, fochist și instalator

Spitalul Municipal de Urgenţă Paşcani, Județul Iaşi, organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată, a...

POLIȚIA INTERNETULUI: Guvernul Cîțu pregătește cenzura pe YouTube, Facebook, Tik-Tok și toate rețelele sociale. CNA va putea amenda și bloca pe oricine

Profitând de faptul că toată lumea este atentă și preocupată cu criza politică și dezastrul sanitar, Guvernul...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI