More

  De ce a rămas Pascaniul fără apă, în weekend. Ce se întâmplă cu rezervele de apă ale municipiului

  Array

   

  Noi probleme cu apa la Paşcani. După ce, în cursul nopţii vineri spre sâmbătă, operatorul ieşean a închis robinetele pentru refacerea rezervelor, sâmbătă şi duminică a fost intrerupta furnizarea pe mai multe străzi, din cauza unei avarii la reţeaua de distributie.
  Astfel au rămas fără apă locuitorii din suburbiile Sodomeni şi Bosteni, din cartierul Aerodrom şi de pe câteva străzi din zona Deal.
  Problemele au apărut la un echipament de presiune de pe strada Moldovei. O echipe de intervenţie de la Apă Vital a rezolva provizoriu avaria. Luni la amiază a fost, din nou, întreruptă apa, pentru jumătate de oră, în vederea reparării echipamentului.

  Restricţiile din ultimele zile au stârnit reacţii din partea păşcănenilor. Ei sunt nemulţumiţi că au rămas fără apă chiar în weekend fără să fie anunţaţi din timp.

  Pentru că nu este prima dată cand păşcănenii rămân fără apă în weekend au apărut tot felul de speculaţii, mai ales pe reţelele de socializare. Unii spun că astfel de măsuri sunt luate nu din cauza avariilor ci pentru a furniza apă ieşenilor său şi mai rău pentru ai pedepsi pe păşcăneni. Tocmai pentru a clarifica astfel de zvonuri atât primarul cât şi unii consilieri s-au deplasat la faţa locului să vadă cu ochii lor muncitorii la treabă. S-au lămurit imediat că furnizarea apei a fost întreruptă din cauza unei problem tehnice. Mai mult reţelele de apă ale Pascaniului nu sunt încă interconectate cu cele pentru municipiul Iaşi.
  O altă întrebare este de ce se întrerupe apa la Paşcani atâta timp cât municipiul are rezerve de apă. Reprezentanţii Primăriei spun administraţia deţine 4 rezervoare care ar trebui să asigure necesarul pentru cel puţin 8 ore.
  Apa Vital precizeaza  că rezervoarele sunt folosite în caz de avarie dar o parte din apă se pierde pe reţeaua de distribuţie din cauza că este spartă. Mai mult, în cazul unei defecţiuni aşa cum a fost din acest weekend furnizarea apei a fost întreruptă imediat pentru reparaţii şi nu a fost folosit apa din rezerve.
  Menţionăm că reţelele de apă şi canalizare urmează să fie reabilitate şi extinse printr-un program de investiţii din fonduri europene accesat de Apă Vital Investiţia în valoare de 13 milioane de euro ar urma să înceapă cel mai devreme din a doua jumătate a anului viitor, după derularea licitaţiilor.
  APA VITAL -precizări privind avariile înregistrate în municipiul Pașcani
  În noaptea de vineri (19 august 2016) spre sâmbătă (20 august 2016), ApaVital a întrerupt furnizarea apei către o parte a utilizatorilor din municipiul Pașcani, în vederea refacerii rezervelor de apă potabilă în două dintre rezervoarele orașului, cele de 2500 mc și de 5000 mc capacitate, care alimentează zona Deal, golite datorită creșterii consumului de apă din această perioadă.
  În dimineața zilei de sâmbătă 20 august 2016, odată cu reluarea furnizării apei, s-au înregistrat simultan mai multe avarii la rețeaua de distribuție, din cauza defectării unui regulator de presiune situat pe strada Moldovei, montat în anul 2013 de către fostul operator local. Avariile s-au produs pe străzile Grădiniței, Moldovei, Crinilor și Mihail Kogălniceanu.
  Regulatorul de presiune are rolul de a menține o presiune de lucru constantă de 2,1 atmosfere către utilizatorii situați în aval de acesta, presiunea înregistrată în amonte de locul unde este poziționat acest regulator fiind de 6 atmosfere, presiune care nu ar fi trebuit să creeze nici un fel de probleme, dacă rețeaua publică din Pașcani nu ar fi atât de învechită și deteriorată.
  Echipele ApaVital au intervenit prompt pentru rezolvarea disfuncționalităților apărute, însă numărul mare de intervenții și gravitatea avariilor ne-au pus în neplăcuta situație de a relua furnizarea apei potabile către utilizatorii din zonele afectate mult mai târziu decât estimările inițiale, lucrările de intervenție derulându-se continuu până duminică, 21 august 2016.
  În momentul de față, regulatorul de presiune este în continuare nefuncțional, urmând a fi supus unor verificări din partea specialiștilor, pentru a fi reparat ori, dacă este necesar, înlocuit. Pentru a putea furniza apă în condiții de siguranță, fără să apară noi avarii, presiunea apei pe respectivul tronson de conductă a fost semnificativ diminuată, fapt care, din păcate, afectează furnizarea apei către imobilele situate pe strada Moldovei aflate în amonte de căminul în care este montat regulatorul de presiune defect.
  ApaVital regretă disconfortul creat utilizatorilor din zonele afectate în urma producerii acestor defecțiuni succesive și dă asigurări că echipele de intervenție depun eforturi continue menite să normalizeze situația, în limitele posibile și în conformitate cu starea tehnică extrem de precară a rețelelor de apă și canalizare din municipiul Pașcani.
  Deoarece, din păcate, infrastructura de apă și canalizare din zona de blocuri a municipiului Pașcani este extrem de învechită și de deteriorată, probabilitatea apariției unor noi avarii este în continuare extrem de ridicată. Din acest motiv, conducerea SC ApaVital SA este decisă ca, odată cu clarificarea și stabilizarea situației operatorului la Pașcani și după finalizarea etapei de proiectare a investițiilor în înlocuirea și extinderea infrastructurii de apă și canalizare din mun. Pașcani (inclusiv suburbiile), să trateze Pașcaniul ca prioritate „zero”, investițiile de aici fiind primele care vor debuta, odată cu trecerea la implementarea efectivă, pe teren, a investițiilor prin POIM.
  Biroul de Presă ApaVital

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Primăria Hălăucești dotează elevii cu tablete luate pe fonduri europene

  După Tătăruşi şi Lespezi, care, la fel ca municipiul Iaşi, n-au mai aşteptat tabletele promise de guvern şi au alocat bani din bugetele proprii,...

  Anunt de pierdere

  Pierdut Registru Unic de Control cu nr. 2140772 al firmei II ILIOAIA IONUT,  CUI 28272803. Il declar nul!

  Casieria din orașul Hârlău va fi închisă pe data de 20 ianuarie 2021

  APAVITAL aduce la cunoștința utilizatorilor săi că pe data de 20 ianuarie 2021, casieria din Hârlău, strada Petru Rareș nr. 5, bloc 4, scara...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI