More

  Datoriile Pascaniului pentru aductiune si statia de epurare trebuie platite de ApaVital, din banii altor localitati

  Veşti bune pentru administraţia din Paşcani. Hotărârea Tribunalului Iaşi prin care municipalitatea pierduse, în iulie 2019, procesul cu Asociaţia judeţeană ARSACIS şi operatorul delegat ApaVital pentru plata unei redevenţe mai mare la apă şi canalizare a fost casata de judecătorii Curţii de Apel Iaşi.

  Mai exact recursul înaintat de avocatul Primăriei Paşcani a fost admis, în parte. Asociaţia şi operatorul sunt obligate să încheie un act adiţional la contractul de delegare pentru plata unei redevenţe care să acopere rata anuala de cca 1,9 mil de lei, pentru achitarea creditului contractat de municipalitate pentru reabilitarea aducţiunii de apă şi a staţiei de epurare. Ele au fost date spre exploatare societăţii ApaVital iar ratele au rămas să fie plătite de administratia locală, până în anul 2026.

  Primarul municipiului spune că este mulţumit de hotărârea judecătorilor şi aşteaptă clarificarea situaţiei la nivelul asociaţiei.

  Demersul a avut la bază o Hotărâre a Consiliului Local Paşcani, nr 88 aprobată în şedinţa din 30 iunie 2015, după îndelungi discuţii şi sub presiunea militanţilor anti- ApaVital.

  Pentru punerea ei în practică,  modificările trebuiau adoptate şi de asociaţie prin votul majorităţii membrilor. Hotărârea a fost atacată de ARSACIS şi operatorul ieşean dar acţiunile au fost respinse, nu pe fond, ci tot pe vicii de procedura. Aşadar până acum decizia consilierilor păşcăneni a rămas în vigoare, dar nu a produs efecte concrete.

  Primarul Dumitru Pantazi spune că subiectul a fost discutat în cadrul ARSACIS. Majoritatea membrilor au admis că Pascaniul să încaseze redevenţa colectată de la abonaţii din municipiu, în timp ce pentru celelalte localităţi,  sumele cuvenite alimentează fondul de investiţii. Au fost însă împotriva pentru că municipalitatea să primească întreaga suma solicitată, din banii  altor localităţi. Rămâne de văzut care va fi soluţia pentru respectarea hotărârii judecătoreşti.

  În momentul de fata calculul se face raportat la valoarea bunurilor de retur predate şi a cantităţilor de apă vândute.

  Menţionăm că până în prezent ApaVital a achitat municipiului Paşcani cca 4,2 milioane de lei redevenţa în conturile Primariei şi a realizat investiţii de cca 2 milioane de euro din bugetul societăţii. Este singura localitate din Asociaţie care primeşte redevența încasată de operator prin prețul apei.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  DOCUMENT. Guvernul a decis prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile

  Guvernul decide, vineri seara, prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile, a anunțat premierul Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern. Șeful...

  De astăzi, deputatul Petru Movilă a intrat în cursa pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Iaşi! (P)

  În cursul acestei zile, deputatul Petru Movilă şi-a depus la Biroul Electoral Judeţean Iaşi candidatura pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, din...

  Primarul Pantazi: Pascaniul este pe drumul cel bun!

  Municipiul Paşcani se afla într-o perioadă extrem de importantă, fără precedent din punct de vedere al investiţiilor publice. Dacă în anul 2011 era în...

  Opinii