elefant.ro
More

  Datini și obiceiuri de iarnă – satul Sticlăria, comuna Scobinți – VIDEO

  Ulitele satului Sticlaria, din comuna Scobinti, au rasunat la sfarsitul saptamanii trecute de uratori si alaiuri specifice sarbatorilor de iarna. Cerbul, capra sau ursul au mers in parada pe strada, spre bucuria localnicilor ca traditiile inca se pastreaza. Formatiile s-au oprit la casa unui gospodar unde si-au jucat rolul si au primit colaci.

  Ursul de la Badeni, cerbul de la Sticlaria, capra si colindatori au facut un spectacol de neuitat zilele trecute pe ulitele din comuna Scobinti. Fiecare formatie din alai si-a facut, mai intai, numarul in strada, spre bucuria localnicilor. Ninsoarea a completat atmosfera de sarbatoare.

  Uratorii s-au oprit apoi la casa unui gospodar, unde au fost primiti cu paine si sare, dar si colaci, daruite de gazdele imbracate in portul traditional romanesc.

  Nu a lipsit nici fanfara din alai. Cerbul de la Sticlaria, impodobit asa cum se cuvine, a fost cel mai asteptat. A fost jucat de nea Costica Curecheriu, iar membrii formatiei au costumele tot de el. Cerbul a ajuns cunoscut chiar si in strainatate. A participat la festivaluri prin Chisinau, Franta sau Italia.

  La fel de apreciat a fost si „ursul” greu de circa 70 kg, facut din stuf si purtat de zece ani de un tanar din localitate. Ii este greu sa-l joace, dar traditia trebuia dusa mai departe, spune el.

  La final toti uratorii au fost serviti cu un pahar de vin, asa cum este obiceiul la romani.

  DATINI ȘI OBICEIURI DE IARNĂ - STICLĂRIA SCOBINȚI

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Criza economică din România, după 5 luni de pandemie: de unde mai sunt bani de pensii

  Conform celui mai recent set de rapoarte publicate de Ministerul Finanțelor, situația financiară a României este departe de a fi roz. Indiferent de parametrul...

  Medic, despre faptul că tot mai mulţi români sunt afectaţi de diabet: „Există un cult al mâncării bogate”

  Peste 10% din populaţia României suferă de diabet, arată cele mai recente statistici, însă, în realitate, cifrele sunt mai mari, susţin specialiştii. Un motiv...

  Eleva premiantă care creează roboţi şi le predă copiilor informatică. Este autoare a mai multor programe de învăţare

  Alina Duca, o elevă de liceu din Paşcani, a câştigat trei ani la rând concursul naţional de matematică „Nicu Şerban“, iar acum se pregăteşte...

  Opinii