5.8 C
Paşcani
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Dascăl dat afară de preot cu forţa din biserică. Au urmat trei ani de procese

Dascălul are sentinţe definitive, a apelat şi la executori, dar Eparhia refuză să pună în aplicare deciziile instanţelor.

Frământări puternice în Biserica Ortodoxă Rusă de Rit Vechi – Eparhia Moldovei, instituţie cu sediul la Târgu Frumos, la Biserica Uspenia. Romică Simionov, un cântăreţ de biserică, acuză eparhia că l-a dat afară pe nedrept de la Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Botoşani. Ba mai mult, acuză faptul că a fost hărţuit, batjocorit şi denigrat, acesta mergând în instanţă să îşi caute dreptatea. Iar instanţa i-a dat câştig de cauză de trei ori, dar, de mai bine de un an de zile, deşi are decizie definitivă, bărbatul nu a fost reintegrat pe postul pe care-l deţinea anterior, iar nici executorul judecătoresc pe care l-a angajat nu a reuşit să-i înduplece pe cei de la Episcopie.

Bărbatul spune că a fost concediat pe nedrept în 2017

Romică Simionov povesteşte că totul a început în 2017, când în ziua hramului bisericii din Botoşani unde era dascăl şi unde tatăl său a fost preot pentru 24 de ani a fost hirotonit un preot tânăr. La scurt timp după acel moment, tatăl său a decedat, în timp ce băiatul nu era acasă. „Fiind în concediu, m-am întors la locul de muncă să-mi reîncep activitatea, în data de 27.10.2017, moment în care am fost întâmpinat încă din pridvorul Bisericii de tânărul preot, dându-mă fizic afară, pe motiv ca nu sunt dascăl şi nu am voie să intru. Eu deţin funcţia de cântăreţ bisericesc – dascăl – din 2010. După acest moment a început hărţuirea mea de către episcop, noul preot şi aproape toţi preoţii Eparhiei Moldovei”, susţine Romică Simionov.

Acesta spune că în ultimii 3 ani şi jumătate s-a luptat în instanţă pentru a-şi recăpăta drepturile, având şi trei sentinţe pozitive, două dintre ele definitive. Prima este din iulie 2020, care anulează decizia de suspendare a contractului individual de muncă a dascălului şi obligă Biserica Ortodoxă Rusă de Rit Vechi să-l reintegreze pe Romică Simionov pe postul deţinut anterior. „Obligă pârâta (…) şi să-i plătească acestuia o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat reclamantul de la data suspendării contractului individual de muncă până la data reintegrării efective pe post”, conform deciziei instanţei.

Trei sentinţe pozitive, niciuna pusă în aplicare

Biserica a fost obligată să îi plătească suma de 2.000 de lei, cheltuieli de judecată, şi chiar dacă decizia nu a fost definitivă, putând fi atacată cu apel în 10 zile, ea era executorie. Prin urmare, din iulie 2020, Romică Simionov trebuia să îşi reia activitatea la biserică, dar acesta nu a fost reangajat nici până astăzi. Pe 18.11.2020 s-a finalizat judecarea şi apelului, de data aceasta la Curtea de Apel Suceva. Nici acum biserica nu a pus în aplicare decizia legiuitorilor, ba mai mult, a atacat sentinţa din apel, care era definitivă, tot la Curtea de Apel Suceava pe 15.02.2021. Luna trecută, pe 12 aprilie 2021, instanţa a respins revizuirea apelului, spunând că solicitarea Eparhiei Moldovei este nefondată.

„Am notificat Eparhia în scris printr-o scrisoare recomandată, după fiecare sentinţă, dar fără răspuns. Am contactat un executor judecătoresc pentru punerea în executare a sentinţei. Aceste persoane nu au nicio limită de bun-simt, nu respectă Cuvântul lui Dumnezeu, nu respectă legile ţării, nu respectă statutul Bisericii, nu respectă oamenii, enoriaşii, valorile morale şi deontologice, cu atât mai puţin o sentinţa judecătorească”, a mai declarat Romică Simionov. Bărbatul spune că în decembrie 2020 a depus o plângere penală pentru nerespectarea sentinţei judecătoreşti şi susţine că nu a fost contactat după nicio decizie a instanţei de către reprezentanţii Eparhiei Moldovei.

El argumentează că în această perioadă nu a avut niciun venit, a trăit din economii şi a cheltuit 8.000 de lei pe judecată, poştă, transport, drumuri spre Iaşi, executor şi expertiză contabilă. În mare parte, şi banii pe cheltuieli de judecată ar trebui să fie plătiţi de Eparhia Moldovei. „Mi-am cheltuit toate economiile pentru a duce la capăt acest proces şi aceasta batjocură, ca acum să aştept cu sentinţa în mână ca nişte «corecţi şi drepţi» să intre în legalitate”, a spus bărbatul. „Ziarul de Iaşi” a solicitat prin toate canalele avute la dispoziţie un punct de vedere din partea Eparhiei Moldovei, care nu a apărut până la publicarea acestui articol. În momentul în care vom primi punctul de vedere respectiv, îl vom prezenta publicului.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole