20.5 C
Paşcani
duminică, august 14, 2022
Array

Dar cultural în luna cadourilor. Vizită la Muzeul Municipal, intrarea este liberă

În luna cadourilor le puteţi oferi un dar deosebit copiilor. Este vorba despre o lecţie de istorie la Muzeul Municipal din Paşcani, unde într-o atmosferă încărcată cu tradiţii cei mici pot descoperi casa ţăranului din secolul XX, utilajele folosite în munca câmpului şi ţesutul.

Lecţie de istorie la Muzeul Municipal din Paşcani. Pasionaţii de istorie, tradiţii şi obiceiuri din anii 1900 pot descoperi gospodăria ţăranului tradiţional într-un singur spaţiu unde sunt expuse aproximativ 1640 piese etnografice de valoare din Municipiu şi zonele învecinate. Muzeul din Paşcani şi-a deschis larg porţile de luni până vineri între orele 9.00 – 13.00, iar accesul este gratuit.

Iubitorii de tradiţii populare pot descoperi într-una dintre camerele Muzeului cea mai veche îndeletnicire a strămoşilor, meşteşugul olăritului. Printre comunele fruntaşe în această artă se află Lespezi care în prima jumătate a secolului XX deţinea ateliere unde erau angajaţi zeci de oameni din localitate, iar produsele se vindeau în pieţele din Paşcani, Târgu Neamţ, Hîrlău, Dolhasca, Liteni sau Tătăruşi.

Şi bucătăria tradiţională a fost redată până la cele mai mici detalii. În cadrul acesteia vizitatorii pot vedea mesele rotunde şi scaunele din lemn, ulcioarele, vasele de lut, polonice din lemn şi ustensile pentru copt.

Tot în cadrul Muzeului se află şi o expoziţie de costume tradiţionale. Printre exponate se află piese vestimantare vechi folosite la nuntă, cămăşi de luat la horă în sat, cojoace dar şi îmbrăcămintea folosită la muncile câmpului.

La loc de cinste se află şi războiul unde erau ţesute prosoape fine cu diferite modele şi motive tradiţionale, lada cu zestre a fetelor nemăritate şi fusul unde se torcea lâna. În altă cămară sunt expuse piese ale morii de cereale, carul tras de boi şi presa pentru struguri.

Menţionăm că Muzeul Municipal se află amenajat în fostul sediul al Poliţiei Locale. Cele 1640 piese etnografice au fost donate de locuitorii comunelor Valea Seacă, Lespezi, Tătăruşi, Sireţel, Lunca Paşcani în decursul a 19 ani.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow