5.9 C
Paşcani
joi, aprilie 18, 2024

Dan Lungu: Populația trebuie informată și avertizată în ceea ce privește calitatea apei potabile (P)

Conform Raportului anual care vizează calitatea apei potabile din județul Iași realizat în 2019 de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași, în comunele Andrieșeni, Bivolari, Deleni, Moțca, Stolniceni-Prăjescu și Victoria există parametri potrivit cărora zonele de aprovizionare au fost declarate neconforme.  Un material realizat de jurnaliștii Recorder prezintă o hartă interactivă din care reiese totodată și faptul că în alte 29 de comune din județul Iași nu există rețele de apă autorizate și monitorizate în cursul anului 2019.

Urmare a acestor probleme care afectează sănătatea cetățenilor, senatorul USR Dan Lungu a trimis ieri o solicitare pentru informații de interes public Directorului Executiv al DSP Iași prin intermediul căruia a cerut să fie făcute publice și date referitoare la analizele realizate în anul 2018, cu mențiuni concrete referitoare la substanțele identificate în apă la momentul respectiv în cele șase comune. Dan Lungu a mai solicitat, totodată, și copii ale înștiințărilor trimise în anul 2019 către primăriile celor șase comune de către DSP Iași, din care reiese că autoritățile locale au fost anunțate și care prezintă măsurile recomandate pentru siguranța cetățenilor, precum anunțarea acestora.

Senatorul USR a trimis și șase adrese către primarii aflați la conducerea unităților administrativ-teritoriale în cauză, prin intermediul cărora a solicitat copii ale înștiințărilor primite referitoare la rezultatele analizelor și a întrebat care au fost, punctual, măsurile luate pentru avertizarea locuitorilor comunei și rezolvarea situației.

Locuitorii comunelor în care apa potabilă nu are o calitate foarte bună trebuie să fie informați în legătură cu acest lucru. Furnizorii de apă, reprezentanții primăriilor – trebuie să știe rezultatele analizelor, să aibă grijă ca acestea să fie refăcute și să anunțe oamenii în legătură cu ele, de fiecare dată. Apreciez mult jurnaliștii care au făcut această investigație națională și au adus în atenția publicului larg o problemă extrem de gravă.
Dacă se dovedește că această colaborare între instituții nu există, iar oamenii nu știu despre bacteriile prezente în apa potabilă, cei neglijenți trebuie sancționați și trebuie găsită rapid o cale de a-i anunța în viitor. Aștept răspunsurile celor de la DSP Iași și reprezentanților primăriilor. Îndată ce le voi primi, le voi face publice”, a spus Dan Lungu, senator USR de Iași.

Rapoartele realizate de DSP Iași cu rezultatele analizelor realizate în ultimii ani pot fi consultate aici.

Harta interactivă și întreaga achetă pot fi consultate aici.

Alte articole