27.1 C
Paşcani
luni, iulie 4, 2022

Dan Lungu atrage atenția asupra inițiativei VISARTA și solicită autorităților competente organizarea unei consultări publice, care să implice pe toți cei interesați din domeniul artelor vizuale

Comunicat: Dan Lungu, Senator USR de Iași, solicită reprezentanților VISARTA, Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) și Ministerului Culturii, ca autoritate centrală de specialitate în domeniu, organizarea de urgență a unei consultări cu operatorii din domeniul cultural și cu toți cei afectați de Decizia ORDA cu numărul 130/03.11.2020, publicată în Monitorul Oficial. Acesta atrage totodată atenția asupra măsurilor nevaforabile care ar afecta sectorul cultural deja aflat în situație de criză, pe fondul pandemiei actuale.
Concret, decizia impune achitarea unor taxe în contul VISARTA în cazul expunerii operelor de artă. Pe lângă faptul că se încearcă un monopol asupra colectării acestor drepturi de autor, implementarea măsurilor afectează serios activitatea galeriilor de artă și transformă artiștii în victime colaterale.
„Este inadmisibil ca această Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale, VISARTA, să fie susținută de instituțiile statului într-un asemenea demers, fără nicio consultare cu toți cei asupra cărora se răsfrâng efectele. Muzee, spații expoziționale independente sau de stat – toate ar fi afectate, fără ca măcar să fi fost consultate în prealabil în legătură cu acest proiect. Decizia este una complet nefondată, iar societatea nu este în niciun fel îndreptățită să autorizeze sau să colectele bani, cu atât mai mult cu cât prin aceste măsuri descurajează grav și artiștii tineri și le îngrădesc posibilitățile de a expune. Nu doar că trebuie să fim vocali și să ne opunem acestui demers, dar trebuie să solicităm organizarea cât mai rapidă a unei consultări, a unui dialog public, în cadrul cărora vocile tuturor celor implicați să se facă auzite!”, a declarat Dan Lungu, scriitor și Senator USR de Iași.
Numeroaselor proteste ale operatorilor din domeniul cultural apărute în spațiul public după publicarea Deciziei ORDA în Monitorul Oficial li s-a alăturat astăzi și un comunicat oficial emis de Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR). Reprezentanții acesteia atrag atenția asupra modului în care muzeele românești vor fi afectate în urma implementării măsurilor și înaintează Oficiului Român pentru Drepturile de Autor un document în care enumeră punctual motivele din cauza cărora decizia contravine intereselor comunității muzeale românești.
„Orice inițiativă de negociere a unei metodologii la acest moment este neavenită, cu atât mai mult cu cât procedura negocierilor a fost inițiată prin desemnarea unor utilizatori nereprezentativi, cu încălcarea dispozițiilor legale incidente, cu forțarea unui calendar extrem de rigid și fără a da posibilitatea în mod real membrilor comisiei de negocieri să studieze și ulterior să formuleze observații pertinente asupra conținutului proiectului, în urma consultării cadrului normativ național și comunitar aplicabii și chiar a obținerii opiniei unor specialiști în domeniu”, a menționat Ștefan Ciprian Anghel, Președintele RNMR.

Comunicatul poate fi consultat integral accesând următorul link: http://www.muzee.org/sitev2/2020/11/19/comunicat-de-presa-privitor-la-initiativa-visarta-de-taxare-a-expunerii-operelor-de-arta-contemporana/

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow