27.1 C
Paşcani
luni, august 8, 2022

Dacă lași pe cineva care a consumat alcool să îți conducă mașina, răspunzi penal dacă alcoolemia sa e peste 0,8

Potrivit unei decizii a Înaltei Curte de Casație și Justiție oficializate astăzi, cei care își încredințează mașinile, pentru a fi conduse pe drumurile publice, unor persoane care au consumat alcool vor răspunde penal doar dacă cele din urmă au un anumit grad de alcoolemie în sânge – peste 0,80 g/l de alcool pur în sânge, mai exact. Clarificarea a venit după ce ICCJ a fost întrebată dacă o persoană care își încredințează mașina cuiva care a consumat alcool va răspunde penal indiferent de gradul de alcoolemie sau doar dacă acesta trece peste limita menționată mai sus.

Prin Decizia nr. 14/2020 (apărută în Monitorul Oficial de astăzi), ICCJ (Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, în materie penală) a reținut că, pentru a răspunde pentru fapta de încredințare a unui vehicul – pentru a fi condus pe drumurile publice – unei persoane care a consumat alcool, deținătorul mașinii trebuie să fi știut că acea persoană a consumat alcool. Mai mult, persoana căreia i-a fost încredințat vehicului trebuie să fi avut „o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge”, a reținut ICCJ.

Cu alte cuvinte, dacă deținătorul își încredințează mașina unei persoane despre care nu a știut că a consumat alcool, acesta nu va răspunde penal. Mai mult, chiar dacă deținătorul a știut că persoana căreia i-a fost încredințată mașina a consumat alcool, primul nu vă răspunde penal, dacă cea din urmă nu a avut nivelul minim de alcoolemie la care m-am referit mai sus.

Codul penal stabilește că este infracțiune fapta unei persoane „care încredințează un vehicul […] pentru conducerea pe drumurile publice unei [alte] persoane despre care știe că se află […] sub influența alcoolului […]”.

Textul de lege nu precizează, după cum se vede, că ar exista un nivel minim al gradului de alcoolemie pe care persoana căreia i-a fost dată mașina, pentru a fi condusă pe drumurile publice, trebuie să îl aibă.

De aceea, ICCJ a ajuns la această concluzie în urma unei interpretări sistemice a normei din Codul penal (interpretarea sistemică înseamnă că cel care interpretează un text de lege merge dincolo de litera imediată a prevederii și se uită la reglementare, în contextul ei/prin raportare la sistemul din care face parte – uneori, putând merge chiar mai departe decât actul normativ imediat în care se află prevederea ce trebuie interpretată).

În cazul de față, ICCJ a analizat sintagma „sub influența alcoolului”, prin raportare atât la prevederile Codului penal, dar și prin raportare la prevederi contravenționale rutiere. A ajuns la concluzia că, din punct de vedere sistemic (atât penal, cât și contravențional), legiuitorul, când folosea expresia „sub influența alcoolului”, se referea la fapte infracționale care presupun o îmbibație alcoolică de peste 0,8 g/l alcool în sânge.

După cum apare și din textul analizat de ICCJ (și reprodus mai sus), norma care incriminează penal fapta de a încredința mașina cuiva care a consumat alcool conține sintagma „sub influența alcoolului”. De aceea, nivelul minim de îmbibație al persoanei căreia i-a fost încredințată mașina, pentru ca deținătorul acesteia să răspundă penal, este de 0,8 g/l alcool în sânge.

În schimb, legiuitorul a mai folosit o sintagmă, asemănătoare, dar cu implicații juridice diferite: „sub influența băuturilor alcoolice”. Aceasta e folosită, potrivit ICCJ, atunci când se dorește sancționarea (penală/contravențională) a unei fapte inclusiv în situațiile în care persoana care a consumat alcool avea un grad de îmbibație de sub 0,8 g/l alcool, în sânge.

De asemenea, mai este important de menționat că, dacă ar fi sancționat cineva care i-a împrumutat altcuiva mașina, iar această din urmă persoană a consumat alcool, dar nivelul de îmbibație nu atinge minimul de 0,8 g/l alcool, în sânge, s-ar ajunge la situații absurde. De ce? Pentru că și fapta de a conduce o mașină de cineva care a consumat alcool e infracțiune, iar, în cazul acesta, există prevederea expresă că îmbibația șoferului trebuie să fie de peste 0,8 g/l alcool, în sânge. Cu alte cuvinte, șoferul nu ar răspunde penal, dar cel care i-a încredințat mașina da.

Sursa Avocatnet.ro

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Doua persoane, înecate in raul Moldova

Tragedie in comuna Miroslovești. Doua persoane sau înecat in raul...

Doua zile de sărbătoare la Cristesti

Doua zile de sărbătoare in comuna Cristesti. Pe 14 august...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow