18 C
Paşcani
joi, aprilie 25, 2024

Dacă ai datorii la stat, Fiscul îți poate obliga clienții să nu-ți mai achite facturile, ci să i le plătească direct lui

n încercarea de a eficientiza recuperarea datoriilor pe care le are o companie la stat, reprezentanții Fiscului pot apela chiar și la clienții acesteia. Această practică, ce a fost adusă din nou în prim-plan de companii care s-au confruntat recent cu ea, este cunoscută ca poprirea terților. Astfel, se poate ajunge la situații aproape suprarealiste, cum este un exemplu recent în care clienții unui restaurant (care au achitat consumația pe firmă) au fost somați să nu mai plătească pe viitor nota de plată, ci să o vireze direct Fiscului.

Concret, Codul de procedură fiscală permite autorităților să recupereze din datoriile unei firme direct de la clienții acesteia, care ori au restanțe de achitat, ori vor avea în viitor.

„Sunt supuse executării silite prin poprire orice sume urmăribile reprezentând venituri și disponibilități bănești în lei și în valută, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, deținute și/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de către terțe persoane sau pe care aceștia le vor datora și/sau deține în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente”, este prevăzut în Cod.

De exemplu, firma W vinde produse către firmele X, Y și Z, în condițiile în care W figurează cu datorii la Fisc. Într-o situație de acest fel, Fiscul trimite o adresă de poprire către X, Y și Z în care anunță că banii pentru produsele achiziționate de la datornicul W trebuie virați într-un cont indicat de organul de executare silită. Iată și două exemple practice identificate de redacția noastră:

un service auto are datorii la stat și Fiscul a trimis adrese de poprire către unul dintre cei care și-a reparat mașina acolo;
un restaurant are datorii la stat și Fiscul a trimis adrese de poprire către clienții care au achitat consumația pe firmă.

Practic, în acest fel, firme care n-au nicio datorie fiscală se pot trezi din senin că sunt implicate în procedurile de executare silită derulate de Fisc.

„Poprirea se consideră înființată din momentul primirii adresei de înființare de către terțul poprit. În acest sens, terțul poprit este obligat să înregistreze atât ziua, cât și ora primirii adresei de înființare a popririi”, este detaliat în Cod.

CONTINUARE PE AVOCATNET.RO

Alte articole