17.4 C
Paşcani
joi, august 11, 2022

Cvadrupleţi născuți la Iași! Mama, infectată, se aștepta să aducă pe lume doar trei copii

Pe lângă infecţia cu SARS-CoV-2, femeia fusese operată în trecut şi la inimă. Naşterea prin cezariană a fost realizată de o echipă complexă. Bebeluşii, patru băieţi, au fost transferaţi la Maternitatea „Cuza Vodă“.

Premieră medicală naţională la Maternitatea „Elena Doamna“ din Iaşi, unde o femeie în vârstă de 37 de ani din Suceava, diagnosticată cu Sars-CoV-2, a născut cvadrupleţi. Toţi cei patru copii sunt băieţi, au avut între 1.400 şi 1.800 de grame la naştere şi vor purta numele Alexandru, Robert, Lucian şi Luca.

Femeia, care era gravidă în 34 de săptămâni, a mers pentru evaluare la Maternitatea „Cuza Vodă“, neştiind că are COVID-19, a fost testată, iar pentru că rezultatul a ieşit pozitiv, a fost transferată la „Elena Doamna“, care este unitate suport COVID-19 pentru gravidele testate pozitiv.

Cititi si: O femeie cu COVID-19 a născut la Iaşi, în premieră naţională, patru bebeluşi

Mămica era pregătită să aibă trei copii, neştiind însă că va fi şi un al patrulea. Reprezentanţii maternităţii spun că este un caz foarte rar, de literatură de specialitate.

„Ne bucură că este un caz reuşit, în momentul de faţă, mama se recuperează după un efort de durată, fiind vorba despre o intervenţie care a durat mai multe ore. Sunt primii copii ai familiei, iar mama îşi pregătise inclusiv numele pentru fiecare. Ne bucurăm pentru mamă, care este o mamă-eroină“, a precizat dr. Gabriel Martinescu, managerul Maternităţii „Elena Doamna“.

Pe lângă infecţia cu SARS-CoV-2, femeia a fost operată în trecut pentru o problemă la inimă, defect septal atrial, şi mai prezenta trombocitopenie (n.r. – scăderea numărului trombocitelor sub valorile normale, ceea ce creşte semnificativ riscul de sângerare). Astfel, naşterea a fost prin cezariană, fiind prezentă în sala de operaţie o echipă foarte complexă, formată din neonatologi, obstetricieni, anestezişti şi alţi medici pregătiţi să intervină.

În cazul sarcinilor cu cvadrupleţi, cezariana se face la 34 – 35 de săptămâni, pentru că bebeluşii nu se mai pot dezvolta.

„A fost o operaţie cu risc, pacienta tuşea înaintea operaţiei, avea testul rapid antigen pozitiv, a fost confirmat şi cu un PCR. În 20 şi ceva de ani de carieră nu am asistat la o astfel de naştere, este destul de rar. Ca incidenţă, sunt cam 1 la 100.000 de cazuri“, a precizat prof. dr. Răzvan Socolov, şeful Secţiei de Obstetrică de la Maternitatea „Elena Doamna“.

Cei patru copii au fost transferaţi la Maternitatea „Cuza Vodă“, pentru terapia necesară. Acesta este primul caz de cvadrupleţi aduşi pe lume de o mamă cu SARS-CoV-2 din România. Un caz asemănător, de cvadrupleţi, a fost în anul 2017, când o femeie din comuna Lespezi a născut două fete şi doi băieţi la Spitalul Municipal Paşcani.

Sursa Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Farmaciile unde se găsesc pastilele de iodura de potasiu

Ministerului Sănătății a publicat lista farmaciilor unde persoanele cu...

Doua persoane, înecate in raul Moldova

Tragedie in comuna Miroslovești. Doua persoane sau înecat in raul...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow