9.4 C
Paşcani
luni, octombrie 3, 2022
Array

Cum urmeaza sa fie sterse datoriile istorice de 30 de milioane de lei din bugetul Pascaniului

- Advertisement -

Administratia locala din Pascani cauta solutii pentru a  sterge datoriile istorice ale contribualililor la bugetul local. Sumele adunate in ultimii 10 ani de zile sunt aproape cat jumatate din bugetul anual al municipiului si afecteaza negativ cotele repartizate de Guvern.

Restante de cca. 30 de milioane de lei. Atat reprezinta taxele si impozitele neachitate in ultimii zece ani de zile de persoanele fizice si  societatile comerciale, conform situatiilor financiare de la sfarsitul anului trecut.  Unii dintre ei nici nu mai exista sau au dat faliment iar altii nu mai sunt de gasit. An de an aceste datorii sunt preluate ca venituri, teoretice,  la bugetul local dar in realitate ele nu pot fi incasate. Acesta este si motivul pentru care gradul de realizare al bugetului anual este penalizat cu cateva puncte procentuale ceea ce atrage in mod direct diminuarea cotelor defalcate primite de la Guvern.

Pentru a rezolva acesta situatie Primaria Pascani a cerut votul consilierilor locali in vederea realizarii unui studiu privind natura creantelor si solutiile legale de recuperare sau stergere din evidentele Serviciului de Finante Locale. Cercetarea ar urma sa fie facuta de niste experti, costurile fiind estimate la cel mult 20.000 lei. Edilul pascanean a argumentat ca acesta solutie ar fi mai eficienta decat deschiderea de noi procese in instantele de judecata, pe motiv ca taxele de timbru sunt foarte mari iar in unele cazuri nu se justifica pentru recuperarea unor sume mai mici, fara sa existe garantia incasarii lor.  Mai exact datoriile istorice ar urma sa fie sterse, nu in urma unei decizii  a alesilor locali ci pe baza unei recomandari tehnice a unor specialisti.

Propunerea primarului a fost privita cu neincredere in randul unor consilieri locali. Ei au motivat ca este de competenta functionarilor Primariei sa incaseze aceste debite sau sa le stearga conform prevederilor legale si ca nu ar mai fi nevoie de opinia altor experti.

Pana la urma proiectul a fost votat cu voturile majoritare din partea consilierilor PSD, cei din PNL, PDL si PP-DD abtinandu-se de la vot.

Orizont.info

 

 

 

 

 

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow