More

  Cum și de când se plătesc taxele și impozitele locale la Pașcani

  Array

  Ca de fiecare dată la început de an contribuabilii, mai ales pensionarii, se grăbesc să îşi achite taxele şi impozitele locale pentru a beneficia de bonificaţia de 10%. La Paşcani casieriile vor fi deschise abia de pe 8 sau cel târziu 11 ianuarie. Asta deoarece, până atunci urmează să fie actualizate softurile şi se aşteaptă normele de aplicare la noul Cod Fiscal. Aceeaşi măsură a fost luată şi la Hârlău.

  În acest an sunt modificări substanţiale atât pentru persoanele fizice cât şi cele juridice. De exemplu, proprietarii care au sediile de firmă în apartamente sau case trebuie să plătească impozite mai mari. Măsura prevăzută de noul Cod Fiscal este valabilă doar pentru societăţile care îşi desfăşoară activitatea acolo nu şi pentru sediile sociale. Consilierii păşcăneni au aprobat valorile minime prevăzute de lege: 2% din valoarea impozabilă pentru imobilele care nu au fost reevaluate sau cumpărate în ultimii 5 ani de zile sau 0,2% din valoarea rezultată după evaluare sau cumpărare. Dacă o construcţie este folosită atât pentru locuit, cât şi pentru activităţi economice, impozitarea se realizează diferenţiat, în funcţie de suprafaţa destinată fiecărui scop. În astfel de cazuri, proprietarii de locuinţe trebuie să depună la autoritatea locală o declaraţie specială până la finele lunii februarie.

  Impozitele vor fi mai mari şi pentru restul imobilelor şi terenurilor a căror valoare nu a fost actualizată dar şi pentru cei care deţin mai multe locuinţe. Pentru restul cota de imozitare este de 0,08% pentru persoanele fizice şi 0,2% pentru persoanele juridice.

  Totodată au scăzut taxele pentru spectacole la 0,5%, cele de publicitate la 1% iar pentru serviciile cadastrale s-a mers pe varianta minimă.

  Menţionăm că municipiul Paşcani se află pe locul 47 din 50 într-un top naţional al celor mai mari taxe şi impozite locale din ţară. Conform cifrelor, în urma aplicării noilor cote minime impuse prin aplicarea noului Cod Fiscal impozitele pentru proprietățile rezidenţiale au crescut cu 25% faţă de anul trecut iar cele nerezidențiale reevaluate cu aproape 250%.

  Ce părere ai?

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  rca-ieftin.ro

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet