-3.1 C
Paşcani
duminică, februarie 5, 2023

Cum se obține în 2022 concediul de creștere a copilului. Din martie, crește indemnizația minimă dată de stat

Concediul de creștere a copilului (CCC) în vârstă de până la doi ani sau trei ani, în cazul copilului cu dizabilități, poate fi acordat oricăruia dintre părinți, dacă sunt îndeplinite o serie de condiții potrivit legislației în vigoare. În perioada de CCC, părintele beneficiar are dreptul la o sumă de bani pentru care e prevăzută de lege atât o limită minimă, majorată de la 1 martie, cât și una maximă. În situații de excepție, beneficiarul poate să obțină bani și din alte surse în timpul CCC.

Legea dă dreptul atât mamei, cât și tatălui să obțină concediul și banii aferenți pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani (trei ani, pentru copilul cu handicap). Pentru asta, trebuie să fi realizat timp de cel puțin 12 luni venituri impozabile în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010.

Valoarea indemnizației pentru concediul de creștere a copilului

Potrivit OUG nr. 111/2010, indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului. Indemnizația nu se cumulează cu salariul, astfel că, dacă părintele în cauză decide să se întoarcă mai devreme la muncă, pierde banii aferenți indemnizației pentru creșterea copilului, însă poate solicita și primi stimulent de inserție.

Indemnizația nu poate fi sub 1.314 de leivaloare care a crescut de la 1.250 lei începând cu 1 martie, și nici peste 8.500 de lei (indiferent cât de mari ar fi veniturile părintelui care intră în CCC).

citeste tot articolul pe avocatnet

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow