-10.5 C
Paşcani
miercuri, februarie 8, 2023

Cum se fură românii unii pe alții la facturile de energie electrică. Expert: Metodele sunt tot mai rafinate

Furturile din sistemul de distribuţie a energiei electrice sunt din ce în ce mai mari, iar pe primul loc este Oltenia. Conform oficialilor CEZ, în anul 2020 pierderile sunt de aproape 12 milioane de euro. La nivelul țării, pierderea ar putea fi estimată la 100 de milioane, adică 0,3% din ce plătesc toți românii acum.

Aceste furturi se regăsesc în facturile celorlalți consumatori, deci înseamnă în primul rând pagube pentru aceștia, a explicat la Digi24 expertul în energie Dumitru Chisăliță.

„În acest caz, ele sunt categorisite drept consumuri tehnologice proprii și sunt încărcate facturile tuturor consumatorilor.

În România, aceste furturi au depășit 1%, merg către 1,5%, ceea ce înseamnă circa 0,3% încărcare a facturilor consumatorilor cu acea energie care nu se regăsește în balanță și este sustrasă prin diverse mijloace”, a declarat Chisăliță.

Potrivit expertului, aceste metode de furt sunt „tot mai rafinate” și mai variate.

„Foarte multe contoare încă sunt în interiorul apartamentelor sau caselor pe sistem vechi, pe standarde vechi, ceea ce facilitează potențiala intervenție a celor care vor să facă asta.

Sunt diverse metode, unele pot fi depistate de specialiști, dar altele sunt foarte greu de descoperit – atunci când se realizează o conectare în branșament anterior de contor, acea conectare se face în interiorul zidului, se renovează și merge către o priză în care găsim consumatori importanți dintr-un apartament. În acest caz contorul e funcțional, înregistrează, dar există doar anumiți consumatori care sunt puternic consumatori de energie și care, practic, bypassează contorul”, a explicat expertul in energie.

Potrivit acestuia, in țară, pierderea ar putea fi estimata la 100 de milioane, adică 0,3% din ce plătesc toți românii acum.

Aceste furturi pot duce și la dezechilibre dacă sunt multe furturi într-o zonă foarte mică ceea ce e însă mai puțin probabil, a spus expertul în energie.

El a subliniat că acest fenomen se manifestă a nivelul populației, nu al marilor consumatori.

Sursa Digi 24

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow