Toate pensiile românilor vor fi recalculate. Sunt peste cinci milioane, iar şeful PSD a anunţat care va fi noua modalitate de calcul. Sunt schimbări radicale. Din 2021, nu se va mai vorbi despre punctul de pensie, ci despre un punct de referinţă. Iar fiecare român va primi în funcţie de cât a cotizat. În plus, la stabilirea vechimii în muncă se vor lua în calcul masteratul şi doctoratul.

Dacă acum stagiul minim de cotizare la bărbaţi este de 35 de ani şi de 31 de ani la femei, noul proiect îl reduce la 25 de ani, pentru toate persoanele.

Astfel, şi formula de calculare a pensiei se schimbă.

Fiecare român va avea un număr de puncte, în funcţie de cât a cotizat. În fiecare an, va putea afla câte puncte a strâns. Iar pensia se stabileşte apoi în funcţie acestea şi de un punct de referinţă. Aici apar alte noutăţi. Punctul de referinţă este raportul dintre valoarea punctului de pensie din 2020, adică 1.775 de lei, mărită cu cinci la sută, un procent stabilit în funcţie de inflanţie şi stagiul de cotizare, adică 25 de ani.

Cel mai mult va cântări contributivitatea. Cu alte cuvinte, cât contribui, atâta primeşti. Guvernanţii promit că, în trei ani, pensiile românilor se vor dubla.

Continuarea si video pe Observator