More

  Cum se calculează factura la curent

  Array

  Factura la energia electrică are cel mai complicat mod de calcul dintre toate taxele, tarifele şi dările pe care le plătim lunar. Din păcate, companiile private care produc, distribuie sau vând energia electrică nu sunt interesate să explice consumatorilor modul în care se formează şi se modifică preţurile finale.
  În spatele facturii la energia electrică stau sute de calcule și cifre, dar multe dintre ele rămân complet necunoscute consumatorului.

  – Ştiţi cum se calculează preţul de pe factură?

  – Nu, nu am idee!

  – Atunci de unde ştiţi că este corect?

  – Păi înmulţesc 1000 de kilowatti cu preţul… 5 lei sau cât e kilowattul, că nici nu ştiu cât este!

  Prima verigă a facturii o reprezintă energia pură, produsă în centrale. În acest moment, prețul la care este cumpărată această energie este parțial controlat de stat.

  30% din energia care ajunge în casele noastre este produsă de hidrocentrale și reactoarele nucleare. Prețul este aprobat tot de autorități la 120, respectiv 140 de lei pentru fiecare Megawatt.

  Cea mai mare parte a energiei, adică 70%, este cumpărată de furnizori de pe bursă, cu aproximativ 170 de lei pentru un Megawatt oră. Asta înseamna că, în costul total al facturii, energia pură reprezinta doar 27%, adică un sfert din total.

  Încă 12 lei pe megawatt, adică două procente din total, se adaugă aici pentru o taxă destinată serviciilor de sistem. E un fel de taxa de siguranță pentru menținerea în funcțiune a centralelor pe cărbune și hidrocentralelor, care pot interveni rapid în cazul lipsei de energie.

  Continuare pe DIGI 24

  Ce părere ai?

  Articolul precedentFATARNICIE
  Articolul următorAverea şi afacerile primarului Pascaniului

  Related Articles

  ”Atenţie la capcanele din noile contracte! Nu există miracole în ofertele ieftine”

  Oamenii ar trebui să fie foarte atenţi când semnează noi contracte de energie, întrucât furnizorii au multe tactici de a păcăli clienţii, iar preţurile...

  Medicii de familie către pacienţi: Programaţi-vă singuri pe portalul de vaccinare!

  Aceştia spun că nu pot face faţă numărului mare de solicitări, mai ales în condiţiile în care platforma de înscrieri merge cu intermitenţe, şi...

  Cum a dat lovitura Grupul GRAMPET: Testul economic din 2020, o provocare economică unică în România

  Anul 2020 a atras provocări economice unice pentru Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român (GFR), cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI