11.2 C
Paşcani
miercuri, octombrie 20, 2021
Array

Cum se aranjează corect masa festivă de Paşte. Mâncărurile care se servesc obligatoriu pe partea stângă a invitatului

Indiferent dacă vă pregătiţi de musafiri sau petreceţi Paştele în familie, o masă elegant aranjată vă va pune în spiritul sărbătorii şi va adăuga la semnificaţia acestei zile deosebite.

Faţa de masă poate fi decorată cu motive de Paşti, iepuraşi sau ouă colorate pentru familie şi prieteni sau simplă, albă, mai ales dacă masa este una formală. Important este să armonizaţi faţa de masă cu vesela şi tacâmurile.

În dreapta farfuriilor se pun cuţitele (de masă, de peşte, de gustări). În faţa farfuriilor se aşează tacâmurile, care se folosesc pentru servirea desertului: cuţitul va sta cu tăişul spre farfurie şi cu mânerul spre dreapta, apoi furculiţa aşezată cu dinţii în sus şi mânerul spre stânga şi, ceva mai departe, linguriţa cu mânerul spre dreapta. Ordinea poate suferi modificări în funcţie de componenţa desertului.

În privinţa aranjării şerveţelelor nu există reguli stricte, ci vă puteţi pune imaginaţia la încercare pentru a crea un suport inedit pentru tacâmuri cu ajutorul şerveţelelor. Este important ca alegerea acestora să se facă în funcţie de ocazie, de modelul feţei de masă şi de alte accesorii.

Paharele, în ordinea mărimii lor

Tot în faţa farfuriei, după tacâmurile pentru desert se aşează şi paharele, în ordinea mărimii lor (pentru apă minerală, pentru vin roşu, vin alb şi pentru aperitiv), astfel încât ele să fie utilizate de la dreapta spre stânga, în ordinea servirii băuturilor. În stânga farfuriei se aşează furculiţele (de masă, de peşte, pentru gustări). Un lucru important de care trebuie să ţii seama este să nu aduci la masă tacâmuri şi farfurii de care nu va fi deloc nevoie, doar ca să epatezi şi să îţi pui invitaţii în dificultate. Aşa cum poţi da greş decorând masa excesiv, va fi un eşec să pui pe masă un şir lung de tacâmuri, cu unicul scop de a avea inventarul complet. Din loc în loc, se vor aşeza pe masă suportul cu condimente, suportul pentru scobitori, scrumiere, coşuleţe cu pâine, coşuri cu fructe şi vaze scunde cu flori naturale cu cozi scurte. Florile nu trebuie să lipsească din niciun aranjament de masă festiv, dar important este să nu stânjenească comunicarea vizuală între invitaţi.

Continuarea aici 

DE LA ACELAȘI AUTOR

Noi restricții în Pașcani în perioada 21 octombrie – 3 noiembrie. Vezi hotărârea dată de CJSU

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Iasi a emis hotararea prin care se impun noi restrictii in...

Toți elevii intră în vacanță pentru două săptămâni, începând de luni

Elevii vor intra în vacanță pentru două săptămâni, a anunțat, miercuri, președintele Klaus Iohannis. Astfel, toate școlile...

Deputatul PNL Sorin Năcuță: “Soluția Guvernului PNL pentru scăderea facturilor la electricitate și gaze: compensare, plafonare, amânare la plată”

Propunerea legislativă care are ca scop compensarea, plafonarea și amânarea la plată a facturilor va fi votată...

Focar de coronavirus la Liceul Special Moldova Târgu Frumos 

Focar de coronavirus la Liceul Special Moldova din orasul Târgu Frumos. Directia de Sanatate Publica Iasi a...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI