22.3 C
Paşcani
duminică, septembrie 26, 2021
Array

Cum să te fereşti de ţepe la achiziţia locuinţei

Cei care doresc să îşi cumpere o locuinţă sunt sfătuiţi de specialişti să consulte un inginer constructor sau un expert tehnic autorizat, pentru a nu se trezi într-o casă căreia îi pică tavanul.
Nu de puţine ori, cumpărătorii creduli au descoperit, după ce au virat banii în contul vânzătorilor, că locuinţa tocmai achiziţionată nu îndeplineşte standardele legale privind calitatea lucrărilor.
De la bucăţile de tavan care au căzut peste locatarii din anumite imobile ANL, la pereţi prin care se poate auzi cu uşurinţă ce fac vecinii, toate aceste situaţii neplăcute pot fi evitate dacă înainte de semnarea actelor se face o expertiză tehnică a locuinţei. „Cumpărarea unei locuinţe fără un sfătuitor avizat este foarte riscantă. La orice achiziţie de acest gen este bine să se ceară sfatul unui specialist”, spune Cristian Onofrei, inginer constructor.
Cât costă verificarea
Costurile unei asemenea operaţiuni variază de la expert la expert şi sunt cuprinse între 0,5 şi 5 euro/mp de suprafaţă totală construită. Astfel, pentru un apartament cu o suprafaţă totală de 50 de mp, clientul va scoate din buzunar între 25 şi 250 de euro.
Tarifele practicate depind şi de mărimea sau complexitatea clădirii, ori de anul construirii, după cum ne-a explicat Mihai Crihan, inginer constructor. În judeţele în care sunt autorizaţi doar doi – trei experţi, cum sunt Bistriţa Năsăud şi Alba, preţurile pot fi mai mari.

Continuare pe Ziarul de Iasi

DE LA ACELAȘI AUTOR

Primele efecte ale restricțiilor: Centrele de vaccinare se aglomerează de la o zi la alta, după ce săptămâna trecută bătea vântul prin cabinete

Centrele de vaccinare se aglomerează de la zi la zi tot mai mult. Oamenii vor să dobândească...

Proiect: Amenzile de circulație să fieProiect: Amenzile de circulație să fie date în urma monitorizării video a drumurilor publice date în urma monitorizării...

Rețeaua de drumuri publice ar urma să fie monitorizată video de către polițiști, astfel încât abaterile șoferilor...

Florin Cîţu vs. Ludovic Orban, la congresul PNL. Liberalii îşi aleg viitorul preşedinte de partid

Congresul PNL îi pune faţă în faţă pe Ludovic Orban, preşedintele actual al partidului, şi Florin Cîţu,...

Heleșteni: Omorât pe drumul sătesc dis-de-dimineaţă de un vitezoman: circula cu mult peste 100 km/h printre case

Un sătean din Heleşteni a fost omorât de maşina unui vitezoman care a ricoşat ca o bilă...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI