19.5 C
Paşcani
vineri, iunie 18, 2021
19.5 C
Paşcani
vineri, iunie 18, 2021
More
  Array

  Cum să te comporţi în preajma persoanelor nevăzătoare – VIDEO

  Ultimele știri

  „Eu văd sau nu văd?”. Evenimentul a reunit peste 40 de invitaţi, reprezentaţi ai autorităţilor publice locale, directori de şcoli şi grădiniţe, medici, asistenţi sociali, bibliotecari, profesori, părinţi, voluntari şi tineri nevăzători. Filmuleţul de mai jos realizat de tinerii de la ASIRYS Tg Frumos prezintă câteva testimoniale şi exerciţii, precum şi o prezentare a regulilor de bună practică pe care ar trebui să le aplicăm atunci când suntem în preajma unei persoane nevăzătoare.

  Invitaţii, văzători legaţi la ochi şi nevăzătoari au trebuit să se cunoască, după care să se aşeze în ordinea înălţimii. “A fost uimitor să vedem cum persoane nevăzătoare îi coordonează pe văzătorii legaţi la ochi.” spune un participant la eveniment.

  După tot acest proces, în plen, s-a făcut o simulare, s-a explicat cum trebuie ajutată o persoană nevăzătoare, care sunt regulile şi bunele practici în domeniu. A urmat cina când, din nou, participanţi legaţi la ochi au trebuit să se descurce şi să mănânce pe nevăzute. Au descoperit reguli noi, să iei masa ca nevăzător nu e chiar atât de simplu!

  Emoţiile au fost pe măsură, toţi cei prezenţi au fost sensibilizaţi şi au înţeles mai bine nevoile persoanelor nevăzătoare. La final, după activităţile de socializare, mulţi tineri nevăzători şi-au exprimat dorinţa de a deveni voluntari în cadrul Centrului de Voluntariat.

  În Tîrgu Frumos, funcţionează de peste 40 de ani, singura şcoală pentru persoane cu deficienţe de vedere, din Moldova, însă rareori vedem în comunitate, persoane nevăzătoare neînsoţite sau integrate pe piaţa muncii. “Prin activităţile de la Centrul de Voluntariat Tîrgu Frumos dorim ca aceste lucruri să se schimbe, iar tinerii cu deficienţe de vedere să fie mai prezenţi în viaţa comunităţii deoarece avem foarte multe de învăţat de la ei!” declară un volunatr din Asociaţie.

  “Eu văd sau nu văd” este un eveniment propus de Gisela Petrila, profesor de muzică la Liceul Special “Moldova” şi la Clubul Copiilor Tîrgu Frumos şi este dezvoltat în cadrul Programului “Parteneriat pentru Dezvoltare Culturală”. Programul “Parteneriat pentru Dezvoltare Culturală” face parte din proiectul Centrul de Voluntariat Tîrgu Frumos, un proiect implementat de Asociaţia SUPER TINERI ASIRYS în oraşul Tîrgu Frumos, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondul ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org, precum şi adresa Fondului ONG: www.fondong.fdsc.ro.

  sursa Asociaţia SUPER TINERI ASIRYS

  Ce părere ai?

  Meteo

  Paşcani
  cer acoperit de nori
  19.5 ° C
  21.1 °
  16.7 °
  96 %
  4.1kmh
  100 %
  vin
  21 °
  sâm
  19 °
  Dum
  23 °
  lun
  26 °
  mar
  26 °

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  OPINII

  Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

  Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

  Politica si cadourile pentru copii

  Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

  Administratie si politica, fara suflet

  PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet