11.3 C
Paşcani
marți, martie 21, 2023

Cum să fim sănătoși dacă ne tratează un sistem bolnav? (P)

Asta e întrebarea pe care ne-am pus-o după ce am aflat de cazul medicului arestat după ce a pus ilegal 238 de dispozitive medicale luate de pe cadavre în ultimii 6 ani! Această acțiune ilegală a pus în pericol viețile pacienților și a încălcat grav etica medicală. Momentan nu știm cât de răspândită este această practică medicală la nivel național și am speranța că actuala anchetă va scoate la iveală toate aceste cazuri. Ce s-a întâmplat la Iași cel mai probabil nu e singular și izolat, pentru că aproape săptămânal ies la suprafață noi cazuri.
De ce sunt posibile acestea? Pentru că sistemul de sănătate nu a avut nicio reformă de la comunism încoace. Sistemul nu are în centrul său nici pacienții, nici asigurații. Știm cum trebuie să suportăm costuri duble prin contribuția oficială de asigurări sociale de sănătate și a doua oară prin plata „informală” a anumitor servicii. Gândiți-vă că pacienții care au „beneficiat” de acele dispozitive medicale implantate ilegal au dat șpagă pe ele.
Sistemul de sănătate trebuie să pună pacientul în centrul său. Acest lucru nu se poate întâmpla cât Casa Națională de Asigurări de Sănătate deține monopolul. Aceasta nu a fost nici capabilă să combată fraudele, ba dimpotrivă le-a concentrat. CNAS nu a reușit nici să remunereze corect operațiuni medicale, ba chiar, în cazul acesta a decontat operații ilegale!
Consider că avem nevoie de reforma sistemului medical acum! Mâine va fi prea târziu.
USR IASI

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow